Oblíbená kuchařka Karolína Kamberská se podle svých slov celý život pere s pocitem, že jednou je moderní ženou, jindy v ní ale vyhrává pocit naprostého staromilce. Také v kuchyni má dny, kdy chce vařit lehce, jednoduše a moderně, a dny, kdy si chce pustit černobílý film a uvařit něco ze starých kuchařek. Jaká jídla v ní vyvolávají retro náladu, uvidíte už v neděli 19. listopadu v 17.15 hodin na Prima Love.
Jednou z ingrediencí receptu, který Karolína představí v dalším díle svého pořadu, jsou syrečky nebo správně – tvarůžky. K těm prý měla vždycky vřelý vztah. A to i za cenu, že když je donesla domů, tak polovina její rodiny prchla. Ona sama je má ráda i jen tak na chlebu s máslem. Na jedné ze slavností olomouckých tvarůžků pak ochutnala i syrečkovou zmrzlinu. Geniální kombinaci pak podle Karolíny vytvoří syrečky s bramborákem.
Dalším jídlem s vůní tradice je podle Karolíny krkovice. Je vůbec jedním z jejích nejoblíbenějších mas, protože je pěkně šťavnatá a dá se připravit velmi rychle.
A nakonec si připomeneme recept našich babiček na tvarohové těsto, na které jsme už trochu zapomněli, přitom je škoda jej nepoužívat. Jeho příprava je totiž jednoduchá a jeho jemná, navinulá chuť podtrhuje dojem, že jde o těsto celkem zdravé. Takové tvarohové šátečky lze naplnit čímkoli, vynikající jsou třeba s ořechovou náplní nebo s povidly. Karolína použije jablečnou náplň, která se do nich také skvělé hodí. Navíc má oblíbená kuchařka na podzim jablek plný sklep a vůně šátečků jí připomíná dětství. „Naše doba je krásná, někdy je ale trochu rychlá a náročná, občas mám touhu zpomalit. A zjistila jsem, že mi k tomu krásně pomáhá, když si něco uvařím anebo upeču ze starých kuchařek,“ říká.
Retro menu podle Karolíny
-
Křenové bramboráčky s olomouckým syrečkem
-
Krkovička s pivem a hořčicí, topinka
-
Tvarohové šátečky s jablky
Otevřete pokladnici plnou receptů a vařte s chutí a láskou. Sledujte osmý díl pořadu Karolína, domácí kuchařka v neděli 19. listopadu v 17.15 hodin na Prima Love.
Foto: TV Prima