Hvězdy Novy se utkaly v kulinářském umění

Moderátorky Emma Smetana, Jana Marečková a herci ze seriálů Ulice a Ordinace v růžové zahradě 2 – Míša Doubravová, Vašek Matějovský, Irena Máchová a Eva Hráská se utkali v kulinářském umění. Pod vedením šéfkuchaře Daniela Válka upekly tři týmy obrácený jablečný koláč Tarte Tatin a Crème brûlée.


„Tarte tatin, který jsem se dnes naučila, zajisté zařadím ke svým receptům. Můj nevlastní tatínek – Ir umí tento koláč senzačně a já coby poloviční Francouzska jsem ho dosud upéct neuměla, což je ostuda,“ říká s úsměvem k dnešní kulinářské zkušenosti Emma.
„Navíc jsem se konečně naučila vypreparovat semínka z vanilkového lusku.“ Jana Marečková přiznala, že sladké pokrmy má hodně ráda a každý den si dá alespoň kousek čokolády. „Potom se to sladké snažím kompenzovat alespoň pohybem,“ omlouvá svou neřest Jana.


Obrácený jablečný koláč se po estetické stránce nejvíce povedl týmu Ulice a podle chuti vyhrál tým ze zpravodajství. Crème brûlée pak ochutnávali přítomní hosté, kteří jako nejzdařilejší vyhodnotili dezert týmu Ordinace v růžové zahradě 2.
„Vaření se moc nevěnuji, ale když není zbytí, dokážu se o sebe postarat. Většinou vařím podle toho, co mi chutná a co mám po ruce. Recepty se moc neřídím,“ říká Vašek Matějovský alias seriálový Miki, který si v poslední době oblíbil indickou kuchyni. „Jediné, co bych asi nikdy nepozřel, jsou opičí mozečky,“ prozradil herec. Jako každý z nás má i Vašek nenáviděné jídlo, které si pamatuje ze školní jídelny. „Nikdy bych asi dobrovolně nesnědl mlékovou polévku. Vlastně si ani nepamatuji, jak pořádně chutná, nikdy jsem ji nejedl od nikoho jiného, než ze školní jídelny.“


Míša Doubravová je podle svých slov velká gurmánka. Nejraději má japonskou a francouzskou kuchyni. „Miluji grilovanou zeleninu, tu bych mohla jíst na kila. Naopak nesnáším dršťkovou polévku, ta se mi hnusí,“ říká Míša, která ráda experimentuje a podle receptů moc nevaří.
„Mám jednu vtipnou historku s bezlepkovými vanilkovými rohlíčky. Doma mě odrazovali od bezlepkové mouky, že se s ní nedá moc pracovat, ale já si nedala říct a šla jsem do toho. Poté, co jsem tři hodiny tvarovala rohlíčky, protože nedržely tvar, dala jsem je na plech a upekla, tak jsem z trouby vyndala jednu velkou vanilkovou placku. Svůj výtvor jsem pojmenovala rustikální vanilkové placičky a naštěstí se všechny snědly,“ dodala Doubravová.

Recept, podle kterého hvězdy vařily:

Tarte Tatin:
500g jablek
5 polévkových lžic cukru
1 badian
100 g listového těsta

Příprava: Jablka oloupeme, nakrájíme na tenké plátky. Připravíme si omáčku – necháme zkaramelizovat cukr, rozpustíme do tmavého karamelu, podlijeme vodou a přidáme badian. Do omáčky přidáme nakrájená jablka, dusíme zhruba 10 minut a poté necháme lehce vychladit. Do žáruvzdorné misky vkládáme úhledně vedle sebe plátky jablek, zbytek jablek naskládáme dovnitř misky, abychom zaplnily misku po okraj. Z listového těsta vytvoříme »pokličku« a okraje těsta zahneme dovnitř misky pod jablka. Listové těsto propíchneme na několika místech vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba 15 až 20 minut.

Pro své oblíbené tváře a pořady Televizní noviny, Ulice a Ordinace v růžové zahradě 2 můžete hlasovat v anketě TýTý. Podrobnosti a hlasovací formulář naleznete na webu nova.cz.

Foto: TV Nova