Hrdina kuchyně – Křen

Radost z jídla je o to větší, když víme, z čeho vaříme. Přesně tím se řídí
i kuchař Martin Škoda a herečka Marie Doležalová, kteří budou tentokrát pátrat po příběhu křenu. Ten do české kuchyně patří odnepaměti, kdy jej do střední Evropy z jihovýchodu přinesli během stěhování národů Slované. Co zajímavého z něj pak oba aktéři pořadu Hrdina kuchyně připraví, uvidíte už v sobotu 11. listopadu ve 14.05 hodin na Primě.

Hrdina kuchyně 10

Křen jest kořením i lékem,“ píše páter Ignác Paták ve svém pojednání Pěstování křenu v Malíně z roku 1873. On sám křen pěstoval a o jeho pěstování všechno sepsal. Podle něj patří mezi nejznámější druhy u nás křen pruský, bavorský, temešvárský, hradecký a trojský. Archeologické nálezy dokládající používání a konzumaci křenu pak sahají do 2. století, písemné zmínky najdeme ve 12. století, konkrétně u Hildegardy z Bingenu, která křen používala jako léčivou rostlinu.

HK_yorkshirský pudink
Tato chuťově výrazná surovina je příbuzná s hořčicí, brukví, řeřichou, ředkví nebo ředkvičkou a v kuchyni má rozmanité využití. Třeba křenové zelí je výbornou přílohou téměř k jakémukoli pečenému masu.
Marie a Martin se za křenem vypraví do Malína, tedy právě do toho místa, které opěvoval už malínský farář Paták a kde je pěstování křenu dodnes velkou tradicí.

HK_křenová omáčka


Křenové menu Hrdiny kuchyně

  • Uzená makrela s křenem a yorkshirským pudinkem

  • Křenová omáčka s hovězí loupanou plecí a bramborem

  • Chleba s pečeným vepřovým a křenovým zelím

  • Vejce plněná křenovým krémem

Sledujte jedenáctý díl pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 11. listopadu ve 14.05 hodin na Primě.

Foto: TV Prima