Hrdina kuchyně – Jablko

Jablko hraje v dějinách lidstva zásadní roli. Bylo u toho, když Adama a Evu vyhnali z ráje, když Newton objevil gravitační zákon nebo když začala trojská válka… Jablko je symbolický plod, který nás doprovází odnepaměti. Bereme ho jako samozřejmost, možná nám připadá banální, ale to by byla chyba. Jablko má totiž velký potenciál. Uvidíte v sedmém díle pořadu Hrdina kuchyně už v sobotu 14. října ve 14.20 hodin na Primě.

HK_7. díl_g

Odrůdy jablek by se daly počítat na tisíce – známe třeba panenské české, malinové holovouské, granátka, sudetskou renetu, zapovězené jablko, ale i chodské, kamýcké, košíkové, nebo dokonce jablko dr. Karel Kramář či Jaroslav Němec – to první bylo pojmenované po prvním československém premiérovi, to druhé po významném pomologovi, synovi Boženy Němcové. Nepříznivé období měly jabloně v roce 1929, kdy většina ovocných stromů, včetně jabloní, pomrzla. Sady se později obnovily, ale hlavně po válce už nebyly tak pestré. Staré sady měly svou přirozenou logiku, stromy se vysazovaly tak, aby jednotlivé odrůdy dozrávaly postupně, lidé chtěli mít jablka k okamžité spotřebě, ale i odrůdy vhodné na uskladnění.

HK_7. díl_j
Podle statistik je u nás průměrná roční spotřeba jablek dvacet kilogramů na člověka a nejvíc prý máme v oblibě odrůdu golden delicious. V kuchyni je jablko vděčnou surovinou. Každé je dobré na něco jiného a dá se z něj připravit mnoho jídel. Chuť tohoto ovoce je fantastická nejen v dezertech, ale i v kombinaci s masem nebo rybami.
Nejen za pěstováním jablek, ale i výrobou lahodného cideru či jablečného moštu se podíváme na statek rodiny Abtů v Líšnici u Prahy. Sledujte sedmý díl pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 14. října ve 14.20 hodin na Primě.

YAN_0847

Jablečné menu Hrdiny kuchyně

  • Kuře se salátem Waldorf
  • Treska na cidru se slávkami
  • Jablečná omáčka s kousky kuřecího masa
  • Jablečný crumble

Foto: TV Prima