Popínavá, liánovitá rostlina pocházející ze Střední a Jižní Ameriky. V Mexiku rostla už 7000 let před naším letopočtem a do Evropy se pak dostala díky španělským dobyvatelům. Nejdříve do Španělska, poté přes Francii do celého Středomoří. O čem je řeč? O dýni, příbuzné okurek, cuket a melounů. K nám se dostala oklikou přes Turecko, při nájezdech Turků. Trvalo ale ještě hodně dlouho, než jsme ji adoptovali. Podívejte se na příběh dalšího hrdiny kuchyně už v sobotu 18. listopadu ve 13.40 hodin na Primě.
Dýně máme kromě jejich využití v kuchyni stále více spojené také s podzimní tradicí jejich vydlabávání a dekoračního využití, zejména v čase Dušiček a Halloweenu. A i když se to má za americkou tradici, dlabání dýní v předvečer svátku Všech svatých přivezli do Ameriky imigranti z Irska. Ve své domovině si dušičkové lucerny dlabali z tuřínů, řepy nebo brambor a v Americe měli k dispozici dýně. Navíc mnohem větší, na výrobu luceren vhodnější, a zejména hezčí.
Dýní známe několik druhů. Jednou z u nás nejoblíbenějších, a rozhodně nejčastěji používanou, je dýně hokaido, která se nemusí loupat, má skvělou chuť, může se péct nebo vařit i se slupkou, která dokonale změkne. Její chuť pak můžeme ještě zvýraznit bylinkami. Dýně si skvěle rozumí s rozmarýnem nebo třeba šalvějí.
Za poznáváním dýní se Martin Škoda a Marie Doležalová vypraví do barevného Dýňového světa – na statek rodiny Pipkových v Nové Vsi u Leštiny.
Dýňové menu Hrdiny kuchyně
-
Dýňová polévka se slaninovými chipsy
-
Těstoviny s restovanou dýní a parmazánem
-
Špikované kuřecí supreme s pečenou dýní
-
Dýňový koláč
Sledujte dvanáctý díl pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 18. listopadu ve 13.40 hodin na Primě.
Foto: TV Prima