Hrdina kuchyně – Dýně

Popínavá, liánovitá rostlina pocházející ze Střední a Jižní Ameriky. V Mexiku rostla už 7000 let před naším letopočtem a do Evropy se pak dostala díky španělským dobyvatelům. Nejdříve do Španělska, poté přes Francii do celého Středomoří. O čem je řeč? O dýni, příbuzné okurek, cuket a melounů. K nám se dostala oklikou přes Turecko, při nájezdech Turků. Trvalo ale ještě hodně dlouho, než jsme ji adoptovali. Podívejte se na příběh dalšího hrdiny kuchyně už v sobotu 18. listopadu ve 13.40 hodin na Primě.

HK_12. díl_e

Dýně máme kromě jejich využití v kuchyni stále více spojené také s podzimní tradicí jejich vydlabávání a dekoračního využití, zejména v čase Dušiček a Halloweenu. A i když se to má za americkou tradici, dlabání dýní v předvečer svátku Všech svatých přivezli do Ameriky imigranti z Irska. Ve své domovině si dušičkové lucerny dlabali z tuřínů, řepy nebo brambor a v Americe měli k dispozici dýně. Navíc mnohem větší, na výrobu luceren vhodnější, a zejména hezčí.
Dýní známe několik druhů. Jednou z u nás nejoblíbenějších, a rozhodně nejčastěji používanou, je dýně hokaido, která se nemusí loupat, má skvělou chuť, může se péct nebo vařit i se slupkou, která dokonale změkne. Její chuť pak můžeme ještě zvýraznit bylinkami. Dýně si skvěle rozumí s rozmarýnem nebo třeba šalvějí.

HK_12. díl_j
Za poznáváním dýní se Martin Škoda a Marie Doležalová vypraví do barevného Dýňového světa – na statek rodiny Pipkových v Nové Vsi u Leštiny.

Dýňové menu Hrdiny kuchyně

  • Dýňová polévka se slaninovými chipsy

  • Těstoviny s restovanou dýní a parmazánem

  • Špikované kuřecí supreme s pečenou dýní

  • Dýňový koláč


Sledujte dvanáctý díl pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 18. listopadu ve 13.40 hodin na Primě.

Foto: TV Prima