Zemáky neboli zemská jablka, erteple, kartofle, kobzole, krumple… Brambory se jim začalo říkat, protože se k nám dostaly z Braniborska. Na jejich první zmínku v českých zemích narazíme už v roce 1623, kdy se podávaly na stole Viléma Svatavy, majitele jindřichohradeckého panství. Byl to ale ojedinělý výstřelek, ve větším se u nás začaly brambory pěstovat až v 70. letech 18. století. To a mnohé další se dozvíte v devátém díle pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 28. října ve 13.45 hodin na Primě.
Už děti ve škole se učí, že do Evropy brambory dovezl Kryštof Kolumbus z Jižní Ameriky. Doma jsou na území dnešního Peru, kde rostly už před pěti tisíci lety. Odolná hlíza byla jedním z mála, čemu se v horských oblastech And dařilo. Význam divoce rostoucí plodiny brzy pochopili místní obyvatelé, říkali jí „papa“ a naučili se z ní vyrobit třeba mouku nebo pivo. Inkové dokonce uctívali několik bramborových božstev. Do Severní Ameriky je pak přivezli o skoro sto let později angličtí a irští námořníci na slavné lodi Golden Hind, na které Francis Drake obeplul zeměkouli.
V očích Evropanů byly brambory pohanskou plodinou a vzbuzovaly krajní nedůvěru. Díky poměrně vysokému obsahu vitamínu C a dobré trvanlivosti však nakonec zachránily život mnoha námořníkům a staly se hlavní zbraní v boji s kurdějemi. Potenciál této plodiny vycítil až pruský král Bedřich II. Veliký. Pochopil, že za málo peněz získá hodně muziky a rychle, levně i efektivně nakrmí mnoho lidí, proto někdy kolem roku 1740 nařídil ve své zemi plošné pěstování brambor.
Nezastupitelné místo brambor v kuchyni dokládá jen stručný výčet u nás oblíbených pokrmů: bramborák, bramborové knedlíky s uzeným, se zelím či špenátem, francouzské brambory, brambory zapečené se slaninou, šťouchané brambory nebo bramborová kaše… Pro brambory jsme si tentokrát dojeli na Vysočinu za pěstitelem panem Rasochou.
Bramborové menu Hrdiny kuchyně
-
Bramborová tortilla se šunkou, salátem a sýrem
-
Martinova bramboračka
-
Lokše se švestkami a mákem
-
Hedvábná bramborová kaše
Sledujte devátý díl pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 28. října ve 13.45 hodin na Primě.
Foto: TV Prima