Ano, šéfe! – V kuchyni musejí pomáhat všichni svatí

V centru Smíchova se v přízemí starého domu nachází restaurace U sv. Filipa a Jakuba. Hospodu vedou dva staří přátelé, kteří se řízením osudu také jmenují Filip a Jakub. Proč se člověk z oboru a nedostudovaný právník obrátili na Zdeňka Pohlreicha? Restaurace je mírně v černých číslech, návštěvnost není to, co majitele trápí. I když si myslí, že mají v kuchyni dva výborné kuchaře, vadí jim, že se mezi nimi rozhořela bitva.


Nechtějí přijít ani o Dášu, ani o Michala, a šéfa si zavolali, aby personál srovnal do latě. „Asi máte nějaké manažerské slabiny,“ usoudil, když se seznamoval s prostředím »u dvou svatých« na Arbesově náměstí. A brzy šéf zjistil, že v kuchyni toho bují mnohem více než jen špatné vztahy.


Jakmile Zdeněk prolistoval jídelní lístek, viděl, že toho bude mnohem víc než spory o hegemonii mezi panovačnou vyvařenou kuchařkou a vyučeným instalatérem, kterého vaření baví. Hlavně ho vytočila zažraná letitá špína za nechladící lednicí »ve smrti« a špatně a neprakticky vybavená kuchyně. Než začnou vařit modernější jídla, po kterých zatoužil Filip, musí se tu provést noční generálka, jinak šéf odchází. Personál i majitelé vzali hrozbu o ukončení natáčení vážně a rozpustili všudypřítomnou mastnotu a vyhodili staré zbytky.
V době šéfova působení U sv. Filipa a Jakuba probíhaly přenosy z mistrovství světa v hokeji, takže fanoušci přijdou na televizní zápas, pivo a něco na zub. Majitelé dostanou úkol, Filip s Jakubem mají sami vymyslet vhodné jídlo a uvařit hokejový speciál. Něco vtipného a chutného, co připomíná hokejový puk. Jak si poradí po letech v kuchyni a co připraví fanouškům, aby se jim na zápas pěkně dívalo? „Ty vole, tady by se prodalo žrádla!“ vidí podnikatel Pohlreich skryté rezervy podniku. Nakonec vezme karbanátky do ruky šéf a hospoda praská ve švech.


Další den jdou na pořádný nákup masa, nechybí ani ledvinky a uzená žebra. Začnou vařit a Zdeňkovi se zdá šikovnější Dáša, která je pyšná na svou dršťkovou, kaťák a chřestýší oprátku. Na derniéru tohoto hitu jídelního lístku přijde i komik Luděk Sobota s manželkou Adrianou, kteří si z hecu »chřestýše« (kuřecí nudličky) dají.


Restaurace U sv. Filipa a Jakuba má štěstí, že se tu čepuje dobré pivo a lidé si sem cestu najdou. Šéf nabádá majitele, aby svůj svatý klídek nahradili každodenní účastí a kontrolou v době oběda. Dále navrhuje rozšířit pivní sortiment, vařit jednoduchá domácká jídla, pár druhů dobře udělaného masa a dvě tři skvělé polévky. Prostě nic složitého. Problém vězí v hlavách majitelů a jejich chuti a invenci skutečně vést vlastní podnik. „O každém hostovi přemýšlejte jako o příležitosti zvýšit vaše tržby. Hezká čistá hospoda, kde se bude vařit hezké české jídlo,“ radí jim Zdeněk. A co ještě uvidíte? Jak dopadne návrat ke sv. Filipovi a Jakubovi? Dostanou na Smíchově hvězdičku? Vrátí se majitelům část entuziasmu, s nímž kdysi oba kamarádi hospodu otevírali? To vše a ještě mnohem víc uvidíte ve čtvrtek 22. září ve 21.20 hodin v televizi Prima v pořadu Ano, šéfe!.

Mimo jiné od šéfa v tomto dílu zaslechnete
Šéf kouká do pánve: „Kaťák v přímým přenosu. To zná víc lidí než Hradčany.“
„To je vaše legendární kašička? Jak od babičky? Ta ji taky neuměla…“
„Nezapomeňte na to, že lhát do televize je smrtelnej hřích! To nikdo nedělá!“

Foto: TV Prima