Ano, šéfe! – Hotel Krajka, Vamberk: Stane se Krajka okrasou Vamberka?

Majitel hezkého hotelu Krajka na vamberském náměstí, stavební inženýr pan Jiří Král, spoluvlastní prosperující stavební firmu. V průběhu posledních dvou let investoval osmnáct milionů, aby vybudoval hotel a restauraci na úrovni. Protože nemá sebemenší zkušenosti s gastronomickým byznysem, neví si rady a každý měsíc je ve ztrátě, požádal dva dobré známé, finanční auditory bratry Hvězdovy, aby prověřili neefektivní provoz. Ti teď nevěřícně kroutí hlavou nad červenými čísly, která jim vycházejí, či spíše nevycházejí. O restauraci s dvaatřiceti místy a hotel s dvanácti pokoji a třicetiprocentní vytížeností se stará deset lidí. Kuchaři vaří pod psa, zaměstnanecké vztahy jsou podivně propleteny, mladý ředitel hotelu za tu bídu ještě dostává prémie. Kde se stala chyba a kdo za to může? Je snad majitel příliš důvěřivý? Proč se hosté do Krajky nevracejí? To je asi ta hlavní otázka pro Zdeňka Pohlreicha, který přijíždí na Husovo náměstí odhalit žábu na prameni. Další ukázku podnikání po česku a šéfova pokusu o nápravu věcí vamberských uvidíte v pondělí 24. září ve 21.30 hodin na Prima family.


Zdeněk Pohlreich si vyslechne auditory, bratry Hvězdovy, a shrne situaci: „Tak jestli tomu dobře rozumím, váš kamarád, který o restauračním byznysu nic neví, si pozval vás, který o tomhle podnikání taky nic nevíte.“ Pan Král má sice v restauraci kancelář, ale ve svém podniku je spíše v roli slepého supervizora. „Chtěl jsem vybudovat ve Vamberku restaurační a ubytovací zařízení na úrovni, ale vůbec jsem si neuvědomil, jak obrovský problém je to provozovat,“ shrne své záměry a výsledky bezradný stavař a strojař Král.

Tak co, chutná? Nechutná!
Šéf si dá v restauraci hovězí steak s cibulovou čepicí, ochutná vepřové na mrkvi, pražmu na grilu a kotlík. A taky si objedná svoji oblíbenou testovací omeletu. Játra došla… „Zřejmě je máme propitý,“ vtipkuje šéf. Kuchaři se „rozumného kolegy Zdeňka nebojí“. Ale měli by… Špinavý talíř mu vezme chuť a omeleta „suchá jako prase“ je spíš svítek. „Vepřový v mrkvi je sto let za opicema, kuřecí nudličky v kotlíku jsou hitparáda důvtipu a zbytek je na zabití.“


Panu Královi se neposlouchá dobře, že parma nevoní a má ještě šupiny a že za tenhle biftek bez šťávy by šéf tři stovky dát nechtěl. „Zdéňo, tohle je šichta,“ lituje se šéf, protože si uvědomuje, že těch problémů vězí v úhledné Krajce mnohem víc než jen v odfláknutých a neinvenčních pokrmech, vycházejících z „nejhezčí kuchyně, kde se kdy natáčelo Ano, šéfe!“ Denně se tu vydává osmdesát obědů, z toho ovšem pouze čtyřicet v restauraci. Dalších čtyřicet porcí se odveze do kantýny stavební firmy pana Krále. „Co mě na tom zaráží, je, že jídlo v kantýně a v restauraci stojí stejně,“ diví se šéf, když si jde továrnu omrknout.

Na příkladu znehodnocené ryby pak Zdeněk Pohlreich předvede, kudy by se vaření nemělo ubírat, a na prefabrikovaných palačinkách ze Slovinska, jak by se neměly vyhazovat peníze za polotovary. „Překupováním polotovarů nikdy nemůžete mít úspěšnou restauraci,“ říká šéf a odmítá názor, že na to není čas. „Na to si musíte najít čas vždycky!“ Pak na vlastních palačinkách a zabijačkové specialitě názorně ukáže, jak se dá vařit efektivněji, přitažlivěji a chutněji. To musí fungovat i ve Vamberku! Co odhalí »Zdéňova pouliční anketa«? Vamberští tvrdí totéž: hezké prostředí, ale jídlo je obyčejné, nudné, samé kuřecí, polotovary – není tedy důvod se vracet.

Zátěžový den je propadák a výbuch
„Nikdo neví, co se vaří, co se na to kupuje, kolik se na tom vydělá, kolik se toho prodá. Žijete jak totální ovce, krčíte rameny a chodíte si pro výplatu,“ spílá nemotivovaným kuchařům po nezvládnutém zátěžovém večeru Zdeněk, který pasivní přístup a výmluvy nesnáší. Proč to v chatě Na Vyhlídce, která patří obchodnímu partnerovi pana Krále, tak žije? Protože hospodu dělá atmosféra a té je tady na rozdávání! Zato v Krajce vládne poněkud sterilní a bezduché prostředí, a když už je jednou plno, tak zavládne chaos.


Ještě před šéfovým návratem dojde k velké změně. Hotel si vezmou do pronájmu sami Hvězdovi a nastoupí nový mladý šéfkuchař Španěl – nikoli podle národnosti, ale příjmení. Rád by vařil omáčky a českou moderní kuchyni nebo sezonní jídla, která by nebyla na lístku, ale zpestřila by stálou nabídku. Vykrátili jídelní lístek, ale stále to není ono. Pomůže jim to šéf »domazlit«? „Chce to znovu!“ trhá šéf inovované menu.


„Když je něco blbě udělanýho, tak ani nemá cenu to domazlovat. Zatím tady není nic, co by ve mně vzbudilo aspoň stín podezření, že je to tady lepší než kdekoliv jinde.“ Zdeněk nové provozovatele dokonce pozve do svého Café Imperial, aby něco odkoukali z fungující restaurace. Omráčí šéfa při jeho návratu? Stane se Krajka, až ji povede Hvězda, okrasou Vamberka a ozdobí ji další hvězdička? Uvidíte…

Příště uvidíte: Koncept restaurace Excalibur vychází z legendy o králi Artušovi a jeho bájném stejnojmenném meči. Interiér je stylizovaný do středověké krčmy, v krbu plápolá oheň, pod barem prýští pramen z kašírované skály a mezi tím vším bloumá nešťastný majitel Josef Sýs. Kvalita jídel a jejich prezentace je mimo mísu a v kuchyni vládne mocný démon alkoholu. Spolu s majitelovou provozní slepotou má podnik namířeno během pár měsíců ke krachu. Proto sem přijíždí Zdeněk Pohlreich, a bude to záslužná mise.

Foto: TV Prima