Džem z bezových květů

Domácí bezová limonáda patří k tomu nejúžasnějšímu, čím nám babičky dovolovaly hasit žízeň. Z voňavých bezových květů však kromě limonády zvládnete jednoduše připravit i džem. Učaruje nejen svěží letní chutí, ale i drobnými kvítečky, které v hotovém džemu zůstanou a skleničku krásně ozdobí.

Džem z bezových květů

Co potřebujete:

Na sirupový základ:

200 g třtinového cukru

800 ml vody

šťáva z 1 citronu

20 bezových květů

Na džem:

trocha zázvoru podle chuti

kůra a šťáva z 1 citronu

Želírfixy 2:1 Labeta

kvítky ze 2 velkých bezových květů

Pusťte se do toho:

Sirupový základ:

1. Třtinový sirup spolu s vodou svaříme po dobu 5–10 minut na mírném ohni.

2. Po vychladnutí přidáme citronovou šťávu, promícháme a přidáme bezové květy, které lehce zatížíme, aby zůstaly pod hladinou. Necháme přes noc louhovat v lednici.

Dokončení džemu:

1. Vylouhovaný sirup přecedíme, přidáme nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citronovou kůru a Želírfixy 2:1 a povaříme 3–5 minut.

2. Ke konci přidáme citronovou šťávu, která džem dochutí a zároveň podpoří ztuhnutí.

3. Po odstavení z plotny přidáme natrhané kvítečky z bezových květů. Vznikne tak na pohled nezapomenutelný džem plný drobných kvítků.

4. Horký džem nalijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

Další inspirace na domácí želírování najdete zde: www.labeta.cz/recepty/zavarovani

Foto: www.labeta.cz