Velikonoce tak trochu jinak aneb Velikonoční volská oka

Každý z nás zná pocit, kdy chce být kreativní a zaměnit klasické recepty za něco nového. Bohužel nás ale často představa celodenního vaření a pečení nakonec odradí a zůstaneme u osvědčených receptů. My ten pocit známe taky. A přesně to je důvod, proč jsme pro vás na letošní Velikonoce připravili nový recept, který nejen ozvláštní vaše velikonoční menu, ale také ho zvládnete během pár minut.

Potřebujete (pro 6 osob):

Sněhová hmota

250 g cukru krupice

380 ml vody

5 bílků

50 g cukru moučky

3-4 sáčky Vanilkového cukru Vitana

 

Dohotovení

200 g Meruňkového džemu Hamé

 

Postup:

  1. Dáme vařit 180 g cukru krupice s vodou. Až se začne cukerný rozvar vařit, začneme šlehat bílky se zbytkem cukru krupice a vanilkovým cukrem.
  2. Cukr moučku si prosejeme a dáme ji prozatím stranou.
  3. Do pevného sněhu, který stále šleháme, zaléváme cukerný rozvar uvařený na 116–120 °C. Snížíme rychlost a necháme hmotu při šlehání částečně vychladnout.
  4. Ručně do hmoty krátce zamícháme cukr moučku.
  5. Lžící hmotu naneseme na pečicí papír a vytvoříme 7 cm velká kolečka. Vytvarujeme lžící důlek na džem.
  6. Volská oka sušíme při 100 °C cca 6O minut, dokud se nebudou lehce odlepovat od pečicího papíru.
  7. Střed volského oka vyplníme meruňkovým džemem.

 

Foto: Vitana