Valašské halušky

Královna naší lidovky a prezidentka Valašského království Bolka Polívky Jarmila Šuláková nám prozradila svůj oblíbený recept – a jak jinak – na valašské jídlo. I když už má víc jak osm křížků, stále koncertuje a neodbývá ani doma vaření.

Připravte si:
1/2 kg brambor
hladká mouka
vajíčko
česnek
majoránka
sůl
pepř
cibule
uzený špek
domácí kysané zelí

Pusťte se do toho:
Do mísy nastrouháte syrové brambory a přidáte mouku, aby se vytvořilo polořídké těsto. Do něj přidáte vajíčko, 4 stroužky drceného česneku, dle chuti sůl, majoránku a trochu pepře.
Vše zamícháte a do vroucí vody házíte velkou lžící noky. Ty ve vodě vaříte asi 15 minut – pozor, aby se nerozvařily.
Na kastrolku osmažíte nakrájený špek a cibuli dozlatova.
Uvařené halušky přecedíte, prolijete teplou vodou a dáte na misku. Z ní si je hosté nakládají na talíř a posypávají osmaženou cibulkou se špekem. Posypat je ještě můžete domácím kysaným zelím a zapíjíte podmáslím.

Foto: Michal Valchář