Bezový sirup
Potřebujeme:
4,5 l vody
1,5 kg cukru
1 lžička Kyseliny citronové Labeta
4 BIO citrony nebo citrony bez kůry
bezové květy
Pusťte se do toho:
Den předem svaříme vodu, a necháme ji zchladnout – mít vše vyvařené, čisté a vydesinfikované alkoholem je klíčovým krokem k tomu, že se sirup nezkazí. Do vody naložíme květy, které jsme pečlivě prohlédli a odstranili případné nečistoty, přidáme plátky ze dvou citronů a kyselinu citronovou. Necháme macerovat a druhý den scedíme a pořádně vymačkáme. Ve velkém hrnci tekutinu pár minut povaříme s cukrem a šťávou ze zbývajících dvou citronů. V tomto bodě je důležité ochutnávání a případné doslazení/dokyselení dle vašich preferencí. Lahve i víčka dobře umyjeme, a naplníme vroucí vodou z konvice až do chvíle, kdy se chystáme nalít do nich sirup. Vysoká teplota také ničí bakterie, proto se snažíme po dobu celého procesu udržet vše co nejteplejší. Víčka po umytí vytřeme čistým alkoholem. Vroucím sirupem naplníme lahve, vatičkou namočenou v alkoholu otřeme hrdlo, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru až do vychladnutí.

Džem z bezových květů
Potřebujete:
Na sirupový základ:
200 g třtinového cukru
800 ml vody
šťáva z 1 citronu
20 bezových květů
Na džem:
trocha zázvoru podle chuti
kůra a šťáva z 1 citronu
2 Želírfixy 2:1 Labeta
kvítky ze 2 velkých bezových květů
Pusťte se do toho:
Sirupový základ
Třtinový sirup spolu s vodou svaříme po dobu 5-10 minut na mírném ohni. Po vychladnutí přidáme citronovou šťávu, promícháme a přidáme bezové květy, které lehce zatížíme, aby zůstaly pod hladinou. Necháme přes noc louhovat v lednici.
Dokončení džemu
Vylouhovaný sirup přecedíme, přidáme nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citronovou kůru a Želírfixy 2:1 a povaříme 3-5 minut. Ke konci přidáme citronovou šťávu, která džem dochutí a zároveň podpoří ztuhnutí. Po odstavení z plotny přidáme natrhané kvítečky z bezových květů. Vznikne tak na pohled nezapomenutelný džem plný drobných kvítků.
Horký džem nalijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

Jablečný džem s bezovými květy
Potřebujete:
Na sirupový základ:
200 g třtinového cukru
800 ml vody
šťáva z 1 citronu
20 bezových květů
Na džem:
1,25 kg oloupaných nakrájených jablek
trocha zázvoru podle chuti
kůra a šťáva z 1 citronu
Želírfix 2:1 Labeta
Třtinový želírovací cukr 4:1 Labeta
kvítky ze 2 velkých bezových květů
Pusťte se do toho:
Sirupový základ
Třtinový sirup spolu s vodou svaříme po dobu 5-10 minut na mírném ohni. Po vychladnutí přidáme citronovou šťávu, promícháme a přidáme bezové květy, které lehce zatížíme, aby zůstaly pod hladinou. Necháme přes noc louhovat v lednici.
Dokončení džemu
Vylouhovaný sirup přecedíme, přidáme pokrájená jablka, nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citronovou kůru a vaříme do změknutí jablek, asi 5-10 minut podle odrůdy jablek. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Smícháme Třtinový želírovací cukr 4:1 a Želírfix 2:1, vmícháme do rozmixovaného ovoce a dobře promícháme. Přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut, ke konci přidáme citronovou šťávu. Odstavíme z plotny, přidáme obrané kvítečky z bezových květů a zamícháme. Horkým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.
Foto: Labeta