Tipy na žhavé valentýnské recepty! Nezapomeňte, že láska prochází žaludkem…

„Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu,“ pravil irský dramatik George Bernard Shaw. Inu, poněkud cynické prohlášení, ale jen těžko lze popřít, že láska a jídlo spolu úzce souvisí. Proto také ke slavení svátku svatého Valentýna neodmyslitelně patří dobrá večeře! A správným výběrem jednotlivých chodů můžete proměnit společný večer v nezapomenutelné chvíle…

Vaření jako předehra

Mnoho párů řeší valentýnskou večeři návštěvou restaurace, ale nezapomínejte, že i cesta může být cíl! Navíc, v současné situaci si nemůžeme být jisti, jestli bude kam jít. Co takhle tentokrát zůstat doma a pustit se do přípravy osobně a hlavně společně – jídlo tak bude okořeněné láskou a společné vaření prověří vaši schopnost spolupracovat… A navíc to může být zábava! Při sestavování menu ovšem raději volte méně složitá jídla nenáročná na přípravu, abyste nakonec nestáli u plotny do deseti večer a romantickou hudbu vám nerušilo urputné kručení v žaludku. Jídla by měla být zároveň lehká – po tučné kachně se zelím a knedlíky budete rádi, když se svalíte k televizi, a chuť na jakékoliv další pokračování nakousnutého večera patrně nebude na pořadu dne…

Tajemství afrodisiak

Zatímco těžká a tučná jídla jsou zabijákem vášně, jiná mají opačný účinek. To, že některé potraviny mohou povzbudit chuť na milování, věděli už ve starověku. Tyto pokrmy dostaly název podle řecké bohyně lásky, krásy a plodnosti Afrodíté – a dnes jsou všeobecně známy pod označením afrodisiaka. Patří mezi ně například chilli, chřest, zázvor, fíky, granátové jablko, šafrán, plody moře, špenát, čokoláda, med, ořechy a mnohé další. Pokud tedy chcete probudit vášeň, zkuste tyto suroviny zakomponovat do valentýnského menu!

Nezapomeňte na přípitek

Obvykle si při zařinčení skleniček připíjíme na zdraví, tentokrát k tomuto klasickému přání připojte ještě: „Na lásku“! K slavnostním přípitkům se hodí šumivé víno rozlité do úzkých sklenic na vysoké noze.

Náš tip: Svou slavnostní večeři doladíte k dokonalosti například s bílým šumivým vínem Astoria XALA Ribolla Gialla. Italské víno Brut má elegantní, ovocný a květinový buket a hodí se jako aperitiv nebo k pokrmům z ryb a k sýrům Gran Moravia, Asiago stravecchio a Tre Corti. Můžete jej vylepšit ještě čerstvými jahodami – které jsou mimochodem také považovány za afrodiziakum!

V období 8.-14.2.2021 seženete víno XALA ve specializovaných italských prodejnách La Formaggeria Gran Moravia za zvýhodněnou cenu 149,90 Kč. (běžná cena kolem 419 Kč)

 

Vášnivé valentýnské menu!

Vybrali jsme pro vás recepty, které jsou chutné, lehké a jejich příprava nezabere příliš času. Navíc jejich vaření je natolik jednoduché, že ho zaručeně zvládne i méně zdatný kuchař. A to hlavní: V každém z nich je zakomponována některá z přísad, které jsou považovány za afrodisiaka!

Předkrm, co vás nažhaví: OPEČENÝ CHŘEST S ITALSKÝM SPECKEM A SÝREM TRE CORTI

Chřest je považován už od dob starověkého Řecka a Říma za účinné afrodiziakum, mající pozitivní vliv na mužskou potenci i plodnost – ostatně jeho falický tvar je příznačný! Obzvlášť silné účinky mají mladé výhonky, které jsou rovněž nejchutnější. Pochází z Orientu, ale dnes je i oblíbenou pochutinou Evropanů.

Kolik času strávíte v kuchyni: 15 minut příprava + 15 minut vaře ní

Co si nachystejte: 1 svazek zeleného chřestu, 100 g sýru Tre Corti nebo Gran Moravia, 100 g italského specku nakrájeného na tenké plátky, extra panenský olivový olej na vytření pekáčku

Jak na to: Tvrdé konce chřestu jemně oloupejte. Do hrnce s vroucí osolenou vodou vložte chřest a vařte asi 5 minut. Chřest musí zůstat křupavý. Poté ho okamžitě zchlaďte v ledové vodě, tím si chřest zachová svěží zelenou barvu. Olivovým olejem jemně vytřete pekáček. Každý stonek chřestu omotejte italským speckem. Rozložte vedle sebe do pekáčku. Na chřest nastrouhejte sýr Tre Corti (lze použít také Gran Moravia) a nakonec zakápněte olivovým olejem. Pečte v troubě na 180°C do lehkého zezlátnutí sýra. Podávejte s bagetkou.

Polévka je grunt: ŠPENÁTOVÝ KRÉM S RICOTTOU

Špenátu se někdy přezdívá „zelená viagra“, podobně jako jiné listové zelenině, jako je například kapusta. Špenát totiž obsahuje hořčík, který podporuje prokrvení pohlavních orgánů.

Kolik času strávíte v kuchyni: 15 minut příprava + 20 minut vaření

Co si nachystejte: 500 g čerstvého špenátu, 1 najemno nakrájená šalotka, 4 stroužky česneku, čerstvé máslo, 1,5 l zeleninového vývaru, 150 ml smetany ke šlehání, 150 g ricotty, sůl, pepř, nadrobno nasekané oregano, 4 plátky opečené pancetty

Jak na to: V hrnci rozehřejte máslo a zpěňte na něm cibuli s česnekem. Přilijte vývar a nechte lehce provařit. Poté vložte špenát. Pár lístků si nechte stranou na ozdobu. Vařte dalších 10 minut. Dochuťte smetanou, solí, pepřem a bylinkami. Polévku rozmixujte na hustý krém. Ricottu rozšlehejte se dvěma lžícemi smetany. Na talíře tvořte dvěma lžičkami malé nočky. Zalijte špenátovým krémem a ozdobte plátky pancetty a čerstvého špenátu.

 

Lehký hlavní chod: Těstoviny s ořechovým pestem

Vlašské ořechy jsou nejen chutné, zdravé a jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin, ale také zlepšují náladu a podporují chuť na milování. Obsahují totiž aminokyselinu arginin, která ovlivňuje erekci. Mimochodem, podobné účinky mají i mandle nebo kešu.

Kolik času strávíte v kuchyni: 15 minut příprava + 15 minut vaření

Co si nachystejte: 320 g krátkých těstovin, 20 v lašských ořechů, 80 g ricotty speciale, 4 lžíce mléka, 1 lžíce extra panenského olivového oleje, 3 lžíce sýru Gran Moravia, sůl, pepř

Jak na to: Nejprve dejte vařit těstoviny. Pak vylouskejte ořechy, vložte je do mixéru spolu se lžící oleje a rozmixujte, přidejte ricottu, mléko, nastrouhaný sýr Gran Moravia, sůl a pepř a vše smíchejte. Pesto dejte na velkou pánev spolu se dvěma lžícemi vody z vaření těstovin a nechte provařit asi 2 minuty. Sceďte těstoviny, přesypte je na pánev k pestu a promíchejte. Pokud je to třeba, přidejte ještě trochu vody z vaření těstovin. Podávejte ozdobené několika kousky ořechů a posypané sýrem Gran Moravia.

 

Sladká tečka: PĚNA Z RICOTTY S JAHODAMI

Naštěstí v dnešní době už nemusíme jako pohádková Maruška chodit pro jahody do hor za dvanácti měsíčky – ale jsou dostupné v kterémkoliv ročním období. Tyto červené plody obsahují vitamin C, kyselinu listovou, vlákninu i draslík… A také jsou symbolem smyslnosti a vyhlášeným afrodisiakem!

Kolik času strávíte v kuchyni: 10 minut příprava

Co si nachystejte: 350 g ricotty, jahody, 1 malý citron, ½ lžičky skořice, 1 a ½ lžíce cukru, 1 lžíce rumu nebo koňaku

Jak na to: Jahody určené na přípravu pěny z ricotty pečlivě očistěte a nakrájejte na malé kousky. Rozmixujte je s cukrem a citronovou šťávou, z ricotty vypracujte krém. Krémovou ricottu přidejte k rozmixovanému ovoci a přidejte skořici. Přidejte rum a vše dobře promíchejte. Směs dejte do lednice, podávejte v pohárech či sklenicích. Můžete ozdobit kousky čokolády.

 

Více skvělých receptů nejen na valentýnské pohoštění najdete na www.laformaggeria.com

 

Foto: www.laformaggeria.com