Staročeská houbová smaženice a bílá klobása spisovatelky Moniky Petrlové

Mladá spisovatelka Monika Petrlová žije v Olomouci a vloni překvapila svou prvotinou Hafni! a jiné povídky. Ti, co knížku četli, už vědí, že hned v první povídce Dědeček jim Monika nabízí i rodinou ověřené a známými oblíbené recepty, které se u Petrlových tradují léta. Ostatním oba recepty předkládáme jako předkrm k celé knížce. Až si pochutnáte na smaženici či klobáskách, můžete třeba zažívat s knihou po dobrém jídle. A Hafni! určitě nezklame, alespoň se dozvíte, jak to s tím dědečkem (a dalšími jedenácti hrdiny) vlastně je.

 

Staročeská houbová smaženice

Připravte si:
800 g hub
1–2 cibule
8 vajec
100 g másla
dle chuti petrželka
dle chuti kmín
dle chuti pepř
dle chuti sůl

Pusťte se do toho:
Houby očistíme, opláchneme ve vlažné vodě a nakrájíme na plátky.
Na másle osmahneme nadrobno nakájenou cibulku, přidáme plátky hub a 15 minut dusíme pod poklicí. Přidáme sůl, drcený kmín a mletý pepř. Vše zalijeme rozkvedlanými vejci a mícháme do zhoustnutí.
Před servírováním posypeme sekanou petrželovou natí. Podáváme s chlebem nebo vařenými brambory.

PS: Pokud stolujeme venku a nakukuje přes plot nějaká jedubába, nemělo by to náš hedónský požitek nikterak ovlivnit.

 

Bílá klobása grilovaná na pivu

Připravte si:
600 g bílé grilovací klobásy
2 dl světlého piva 12 °C
pepřové koření (směs podrcených pepřů)
mleté chilli
špejle

Pusťte se do toho:
Klobásy stočené do spirály zafixujeme špejlemi. Vložíme do alobalového pekáče a podlijeme pivem ochuceným chilli a pepřovým kořením.
Na rozehřátém grilu grilujeme asi 10–15 minut, během grilování klobásy průběžně potíráme vypečenou šťávou.

PS: Pokud nás překvapí plameny, zachováme chladnou hlavu a hasíme vodou z připravené PET lahve. Náš hedónský požitek by to nemělo nikterak ovlivnit.

Foto: Nakladatelství JaS