Podzimní dýňové recepty aneb Podzimní lasagne s dýní

Sezóna dýně je za dveřmi a brzy bude tato chutná zelenina k dostání za nízký peníz na všech pultech řetězců, na farmářských trzích i v bedýnkách. Využijte tuto sezónu naplno a objevte nové chutě. Ne každý má ale nápad, co z této nasládlé zeleniny uvařit. Ve spolupráci s La Formaggeria Gran Moravia vám proto přinášíme tip inspirativní recept.

Potřebujete:

500 g lasagne

1 kg očištěné a semínek zbavené dýně

2 stroužky česneku

zeleninový vývar

extra panenský olivový olej

několik snítek rozmarýnu

50 g nastrouhaného sýru Gran Moravia

sůl

pepř

 

Na bešamel:

50 g másla

50 g hladké mouky

2 dcl mléka

50 g strouhaného sýru Gran Moravia

muškátový oříšek

(Sýry k dostání v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia.)

 

Pusťte se do toho:

  1. Očištěnou a semínek zbavenou dýni nakrájejte na asi centimetrové kostičky.
  2. Opláchněte rozmarýn a nasekejte ho najemno.
  3. Na nepřilnavé pánvi osmahněte na oleji česnek, přidejte nasekaný rozmarýn a krátce osmahněte. Poté česnek vyjměte. Do pánve přilijte jednu naběračku zeleninového vývaru, nechte krátce provonět rozmarýnem a přidejte kostičky dýně.
  4. Připravte si bešamel: v hrnci rozpusťte máslo, za stálého míchání přidejte mouku a lehce orestujte. Přilijte vlažné mléko, opět za stálého míchání, aby se nevytvořily hrudky, jemně provařte a před sejmutím z plotny přidejte špetku nastrouhaného muškátového oříšku.
  5. Do hotového bešamelu vmíchejte nastrouhaný sýr Gran Moravia.
  6. Nyní vezměte zapékací mísu a jako první do ní nalijte vrstvu bešamelu. Na bešamel rozložte lasagne a zakryjte je opět bešamelem.
  7. Nyní přidejte vrstvu dýně. Na dýni rozložte lasagne, tentokrát ale ve směru napříč oproti první vrstvě, na ně bešamel a pak dýni.
  8. Takto pokračujte dále do vyčerpání surovin. Poslední vrstvu by měla tvořit dýně.
  9. Nakonec posypte nastrouhaným sýrem Gran Moravia a dejte péct do trouby rozpálené na 180 stupňů na cca 20 minut.

 

Více infa: www.laformaggeria.cz

 

Foto: www.laformaggeria.cz