Višně v rosolu
Krásný babičkovský, nebo spíš prababičkovský recept! Pikantní višně se ještě trochu dokyselí rybízovou šťávou a vznikne nám hodně hustý kompot – až želé s kusy ovoce.
Potřebujete:
500 g vypeckovaných višní
200 g červeného rybízu
250 g BIO Třtinového želírovacího cukru 3:1 Labeta
trocha rumu (nemusí být)
Pusťte se do toho:
- Nejprve je třeba odšťavnit rybíz.
- Višně poté smícháme se šťávou z rybízu a cukrem a několik minut necháme odležet. Potom vaříme 5 minut. Pro chuť je možné přidat i trochu rumu.
- Směs naplníme do sklenic, víčka i hrdla vydesinfikujeme, a uzavřeme. V tomto případě na druhu sklenic nezáleží – sterilovat musíme všechny.
- Stačí naplněné sklenice vařit alespoň 15 minut v hrnci, kde stojí do poloviny ponořené ve vodě.
- Po vychladnutí se ze šťávy stane třaslavý rosol.
Džem z jahod a třešní
Potřebujete:
0,5 kg jahod
0,5 kg vypeckovaných třešní
1 balení JamFix 1:1 Labeta
kyselina citronová podle chuti
šťáva z půlky citronu
800 g cukru
Pusťte se do toho:
- Ovoce rozmělníme tyčovým mixérem, přidáme šťávu z citronu, která dodá aroma, a na konec balíček JamFixu smíchaný s cukrem. Povaříme alespoň 5 minut a průběžně sbíráme pěnu. Nezapomeneme ochutnat, a dochutit kyselinou citronovou.
- Pro jistotu provedeme test – kapku džemu dáme na talířek a pokud nestéká, můžeme plnit do čistých a vypařených sklenic a otáčíme dnem vzhůru.
- Pokud je marmeláda moc tekutá, přidáme ještě trochu JamFixu, který musí být smíchaný s cukrem – předejdeme tak hrudkování.
Třešňový džem s pomerančovým likérem
Potřebujete:
1000 g zralých českých třešní
1 dcl pomerančového likéru (př. Gran Marnier)
700 g BIO Třtinového želírovacího cukru Labeta
½ sáčku Ovocného pektinu Labeta
Kyselina citrónová Labeta
Pusťte se do toho:
- Nejprve odpeckujeme a důkladně očistíme třešně.
- 800 g třešní vložíme do hrnce, kde je tyčovým mixérem zlehka pomixujeme. K ovoci přidáme likér a promícháme. Směs začneme na plotně pomalu zahřívat. Nyní do směsi v hrnci přidáme promíchaný cukr s pektinem a za průběžného míchání necháme ve směsi rozpustit a 3 až 5 minut povaříme.
- Nyní degustujeme, podle chuti můžeme přidat ještě trochu likéru, případně kyseliny citrónové. V této fázi také přidáme zbytek (celých nebo pokrájených) třešní. Díky tomu získáme v džemu navíc strukturu celého ovoce.
- Správnou konzistenci otestujeme »talířkovou metodou«. Stačí nanést lžičku džemu na talířek a ten po chvilce otočit vzhůru nohama – pokud nestéká, je dokonalá.
- Džem rozdělíme do sterilních sklenic s hermeticky uzavíratelným víčkem a těsnící gumičkou po naplnění sklenice otočíme dnem vzhůru. Takto připravený džem vydrží nejméně 12 měsíců v chladném a tmavém sklepě, ideální teplota je do 18 °C.
Višňový džem v čokoládě
Potřebujete:
800-900 g vypeckovaných višní
JamFix 2:1 Labeta
500 g cukru
polévková lžíce rumu
hořká čokoláda dle chuti
kousek másla.
Pusťte se do toho:
- Připravíme si čisté, vroucí vodou spařené sklenice a čokoládu rozpustíme na vodní lázni s kouskem másla.
- Každou sklenici vylijeme troškou rozpuštěné čokolády tak, aby čokoláda pokrývala celou stěnu sklenice.
- Vylitou sklenici dáme na chvíli do mrazáku, aby čokoláda ztuhla – sklenici nesmíme v lednici zapomenout, aby nenamrzla, při plnění marmeládou by mohla prasknout!
- Omyté a vypeckované višně pomixujeme (více nebo méně podle chuti), přidáme lžíci rumu, přisypeme JamFix 2:1 a 500 g cukru a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut.
- Horkým džemem plníme připravené sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.
Tip na rychlejší variantu
Chceme-li se vyhnout pracnému vylívání sklenic čokoládou, můžeme čokoládu nastrouhanou na hobliny vmíchat přímo do džemu těsně před plněním sklenic. Džem tak bude sladší celý, nejen u stěn.
Višňový džem s borůvkami a rybízem
Potřebujete:
600 g višní
300 g borůvek
150 g červeného rybízu
1000 g cukru
1 a půl balíčku Ovocného pektinu Labeta
Pusťte se do toho:
- Nejprve ovoce omyjeme pod slabým proudem vody. Višně vypeckujeme, kuličky rybízu obereme ze stopek a vše smícháme s borůvkami.
- Směs ovoce rozmixujeme a propasírujeme přes síto, abychom se zbavili slupek a drobných peciček. Cukr promícháme s ovocným pektinem a vsypeme do propasírovaného ovoce. Důkladně promícháme, za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme asi 3-5 minut.
- Hotový džem lijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.
- Džem skladujeme nejlépe na suchém, temném a chladném místě.
Naše tipy
- jsou-li višně moc kyselé, můžeme během vaření džem přisladit
- džem bude výborný i s jinou odrůdou višní, třeba s navinule sladkými sladkovišněmi
Další inspirace na domácí želírování najdete na: www.labeta.cz/recepty
Foto: Labeta