Pochutnejte si na domácích zavařeninách z třešní a višní

Višně v rosolu

Krásný babičkovský, nebo spíš prababičkovský recept! Pikantní višně se ještě trochu dokyselí rybízovou šťávou a vznikne nám hodně hustý kompot – až želé s kusy ovoce.

 

Potřebujete:

500 g vypeckovaných višní

200 g červeného rybízu

250 g BIO Třtinového želírovacího cukru 3:1 Labeta

trocha rumu (nemusí být)

 

Pusťte se do toho:

  1. Nejprve je třeba odšťavnit rybíz.
  2. Višně poté smícháme se šťávou z rybízu a cukrem a několik minut necháme odležet. Potom vaříme 5 minut. Pro chuť je možné přidat i trochu rumu.
  3. Směs naplníme do sklenic, víčka i hrdla vydesinfikujeme, a uzavřeme. V tomto případě na druhu sklenic nezáleží – sterilovat musíme všechny.
  4. Stačí naplněné sklenice vařit alespoň 15 minut v hrnci, kde stojí do poloviny ponořené ve vodě.
  5. Po vychladnutí se ze šťávy stane třaslavý rosol.

 

 

Džem z jahod a třešní

 

Potřebujete:

0,5 kg jahod

0,5 kg vypeckovaných třešní

1 balení JamFix 1:1 Labeta

kyselina citronová podle chuti

šťáva z půlky citronu

800 g cukru

 

Pusťte se do toho:

  1. Ovoce rozmělníme tyčovým mixérem, přidáme šťávu z citronu, která dodá aroma, a na konec balíček JamFixu smíchaný s cukrem. Povaříme alespoň 5 minut a průběžně sbíráme pěnu. Nezapomeneme ochutnat, a dochutit kyselinou citronovou.
  2. Pro jistotu provedeme test – kapku džemu dáme na talířek a pokud nestéká, můžeme plnit do čistých a vypařených sklenic a otáčíme dnem vzhůru.
  3. Pokud je marmeláda moc tekutá, přidáme ještě trochu JamFixu, který musí být smíchaný s cukrem – předejdeme tak hrudkování.

 

 

Třešňový džem s pomerančovým likérem

 

Potřebujete:

1000 g zralých českých třešní

1 dcl pomerančového likéru (př. Gran Marnier)

700 g BIO Třtinového želírovacího cukru Labeta

½ sáčku Ovocného pektinu Labeta

Kyselina citrónová Labeta

 

Pusťte se do toho:

  1. Nejprve odpeckujeme a důkladně očistíme třešně.
  2. 800 g třešní vložíme do hrnce, kde je tyčovým mixérem zlehka pomixujeme. K ovoci přidáme likér a promícháme. Směs začneme na plotně pomalu zahřívat. Nyní do směsi v hrnci přidáme promíchaný cukr s pektinem a za průběžného míchání necháme ve směsi rozpustit a 3 až 5 minut povaříme.
  3. Nyní degustujeme, podle chuti můžeme přidat ještě trochu likéru, případně kyseliny citrónové. V této fázi také přidáme zbytek (celých nebo pokrájených) třešní. Díky tomu získáme v džemu navíc strukturu celého ovoce.
  4. Správnou konzistenci otestujeme »talířkovou metodou«. Stačí nanést lžičku džemu na talířek a ten po chvilce otočit vzhůru nohama – pokud nestéká, je dokonalá.
  5. Džem rozdělíme do sterilních sklenic s hermeticky uzavíratelným víčkem a těsnící gumičkou po naplnění sklenice otočíme dnem vzhůru. Takto připravený džem vydrží nejméně 12 měsíců v chladném a tmavém sklepě, ideální teplota je do 18 °C.

 

 

Višňový džem v čokoládě

 

Potřebujete:

800-900 g vypeckovaných višní

JamFix 2:1 Labeta

500 g cukru

polévková lžíce rumu

hořká čokoláda dle chuti

kousek másla.

 

Pusťte se do toho:

  1. Připravíme si čisté, vroucí vodou spařené sklenice a čokoládu rozpustíme na vodní lázni s kouskem másla.
  2. Každou sklenici vylijeme troškou rozpuštěné čokolády tak, aby čokoláda pokrývala celou stěnu sklenice.
  3. Vylitou sklenici dáme na chvíli do mrazáku, aby čokoláda ztuhla – sklenici nesmíme v lednici zapomenout, aby nenamrzla, při plnění marmeládou by mohla prasknout!
  4. Omyté a vypeckované višně pomixujeme (více nebo méně podle chuti), přidáme lžíci rumu, přisypeme JamFix 2:1 a 500 g cukru a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut.
  5. Horkým džemem plníme připravené sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

 

Tip na rychlejší variantu

Chceme-li se vyhnout pracnému vylívání sklenic čokoládou, můžeme čokoládu nastrouhanou na hobliny vmíchat přímo do džemu těsně před plněním sklenic. Džem tak bude sladší celý, nejen u stěn.

 

 

Višňový džem s borůvkami a rybízem

 

Potřebujete:

600 g višní

300 g borůvek

150 g červeného rybízu

1000 g cukru

1 a půl balíčku Ovocného pektinu Labeta

 

Pusťte se do toho:

  1. Nejprve ovoce omyjeme pod slabým proudem vody. Višně vypeckujeme, kuličky rybízu obereme ze stopek a vše smícháme s borůvkami.
  2. Směs ovoce rozmixujeme a propasírujeme přes síto, abychom se zbavili slupek a drobných peciček. Cukr promícháme s ovocným pektinem a vsypeme do propasírovaného ovoce. Důkladně promícháme, za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme asi 3-5 minut.
  3. Hotový džem lijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.
  4. Džem skladujeme nejlépe na suchém, temném a chladném místě.

 

Naše tipy

  • jsou-li višně moc kyselé, můžeme během vaření džem přisladit
  • džem bude výborný i s jinou odrůdou višní, třeba s navinule sladkými sladkovišněmi

 

Další inspirace na domácí želírování najdete na: www.labeta.cz/recepty

 

Foto: Labeta

 


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/80747/virtual/www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353