Naučte se správně snídat a zhubnete

Už naše babičky říkaly, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne. A měly pravdu. Snídaně by totiž měla tvořit až pětadvacet procent našeho denního přísunu energie, protože nám dodává potřebné živiny pro dopolední aktivity. Je to jídlo, které »nastartuje« náš organismus po dlouhé noční přestávce, kdy tělo nedostávalo žádnou energii, ale přesto muselo pracovat. V noci totiž udržovalo činnost srdce, vnitřních orgánů či naši tělesnou teplotu. Zdravá snídaně rovněž stabilizuje hladinu cukru v krvi. Tím potlačí chuť na sladké i jiná nezdravá jídla během dopoledne, což se promítne i do našeho stravování ve zbytku dne. Díky pravidelnému snídání si lze rovněž udržet stabilní váhu. Pokud tělu dopřejeme každý den sytou a vyváženou snídani, nebudeme mít nutkání zahánět hlad nezdravými pochutinami.

ZS_tisk kvalita_cmyk_big_1

Snídejte beze spěchu

Ideální je konzumovat první jídlo zhruba do hodiny od probuzení. V organismu se totiž v tuto dobu vylučuje do krve větší množství inzulinu (hormonu), který pro správné fungování organismu potřebuje dodat především sacharidy. Snídáme-li příliš pozdě, máme pak tendenci toho sníst více a ke všemu roste naše chuť na sladké a tučné,“ říká výživová poradkyně Kristýna Ostratická (na snímku). Na snídani bychom si měli vyhradit dostatek času, snídat bychom měli v klidu, ideálně doma. Podle statistik však Češi nejdůležitějšímu jídlu dne věnují průměrně jen asi patnáct minut denně a třetina lidí snídá až v práci.

Zařaďte všechny živiny

Snídaně by měla obsahovat tzv. pomalé cukry (celozrnné pečivo, cereálie bez přidaného cukru, ovoce), bílkoviny (jogurty, sýry, tvaroh, vejce, kvalitní šunku), vlákninu (zelenina) a tuky (ořechy, avokádo, různá semínka). Naopak vyvarovat bychom se měli sladkostem (koblihy, croissanty, sušenky, bílé pečivo namazané džemem) či uzeninám. Taková snídaně obsahuje příliš mnoho tuků a jednoduchých cukrů, a naopak postrádá vlákninu a bílkoviny. Velmi důležité jsou po ránu i tekutiny. Vhodným nápojem je neslazený čaj, čistá neperlivá voda pokojové teploty nebo zředěná ovocná či zeleninová šťáva. Jestliže jsme závislí na kofeinu a ráno bez voňavé kávy nedokážeme vstát z postele, každý šálek je dobré doplnit sklenkou vody. Nápoje s obsahem kofeinu totiž tělo odvodňují.

Kristyna_Ostraticka_vyzivova_poradkyne

Zdravá snídaně za pár minut

Ráno si mnozí z nás rádi přispí a potom je každá minuta drahá. Na přípravu snídaně nám nezbývá čas, a tak ji buď zcela vynecháme, nebo sáhneme po tom prvním, co máme po ruce. Přitom i ve chvílích, kdy nestíháme, si můžeme dopřát opravdu kvalitní snídani. Zdravá snídaně je vyvinutá nutričními specialisty a obsahuje vyváženou skladbu živin. Základní složkou je jemně mletá ovesná kaše, zpracovaná v závodě, kde nedochází ke kontaminaci ovsa lepkem z jiných obilovin, jak tomu v mnoha případech bývá. Čistá chuť je doplněná prémiovým výběrem sušených (nesířených) plodů a kokosovým cukrem.

Oves sám o sobě lepek neobsahuje, ale obsahuje avenin, bílkovinu podobnou lepku, na kterou mohou být někteří celiaci citliví. Pokud však nejste těžký celiak a trpíte pouze lehčí formou intolerance, byla by škoda nevyužít příznivých účinků ovesných vloček na zdraví. Jsou nejen skvělým zdrojem vlákniny i vitamínů, ale najdete v nich i nenasycené mastné kyseliny,“ dodává Kristýna Ostratická.

ZS_tisk kvalita_cmyk_big_2

Zdravá snídaně je dostupná ve dvanácti variantách, například mango a brusinka, švestka a fíky, jahoda a rozinky, vlašský ořech a datle apod. Kelímek Zdravé snídaně nastartuje ráno náš metabolismus a zajistí dostatek energie a vitality po celé dopoledne. Směs stačí zalít vroucí vodou nebo mlékem, zamíchat, nechat dvě minuty stát a o zdravou snídani je postaráno.

Více infa: https://www.obezin.cz/r02/zdrava-snidane/

Foto: www.obezin.cz


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/80747/virtual/www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353