Naložte si pikantní pochutiny k masu – Nakládaný barevný květák

Chuť grilovaného masa perfektně podtrhne vychucená zeleninová čalamáda, kořeněné okurky nebo štiplavé čatní. Vyzkoušejte s námi nové recepty na pikantní pochutiny do skleničky a překvapte novými chutěmi své přátele.

Potřebujete:
na »růžový květák«

1 střední květák

3 dcl červeného vinného octa

2 dcl vody

3-5 lžic cukru

2 lžičky Hořčičného semínka Labeta

3 lžičky kořenící směsi na zavařování Lako Labeta

2 plátky červené řepy

 

na »žlutý květák«

1 střední květák

3 dcl jablečného octa

2 dcl vody, 3-5 lžic cukru

2 lžičky Hořčičného semínka Labeta

3 lžičky kořenící směsi na zavařování Lako Labeta

1 lžička mleté kurkumy

1 lžička římského kmínu

 

Pusťte se do toho:

  1. Než začnete se samotným květákem, připravte si dostatek sterilních sklenic s víčky, abyste mohli rychle pracovat.
  2. Rozeberte květák na malé růžičky.
  3. Na začátku si zvolte, jestli budete připravovat verzi »růžovou« nebo »žlutou«. V hrnci přiveďte k varu ingredience na vybranou zálivku. Tedy vodu, ocet, cukr, kořenící směs na zavařování Lako a hořčičná semínka, případně další koření.
  4. Jakmile začne nálev vřít, vložte opatrně všechen květák a nechte ho pod pokličkou přibližně 3-5 minut vařit. Někdy stačí i méně, pokud je květák povadlejší. Pak stáhněte z plamene a nechte přikryté odpočívat 10 minut. Je třeba nechat květák takto lehce »dojít« v horké vodě, aby byl pak tak akorát křehký.
  5. Na růžový květák si v mezičase oloupejte řepu, odkrojte z ní 2 plátky a ty přeřízněte napůl. Do sklenic napěchujte povařený květák, přidejte plátky červené řepy, můžete přidat i nakrájené chilli papričky a vše zalijte horkým octovým rozvarem, který připravíte ze zbylých surovin.
  6. Sklenice pečlivě uzavřete a otočte víčkem dolů. Takto nechte vychladnout, gumička na uzávěru se teplem roztáhne a sklenice tak bude opravdu hermeticky uzavřená.
  7. Uchovávejte na chladném tmavém místě, kde vám květák vydrží i několik týdnů. Po otevření uchovávejte už jen v chladničce.
  8. Květák lze podávat již druhý den po naložení. Skvěle se hodí k jakékoli slané kuchyni. Na míchaná vajíčka, topinkové chleby, k masu, rybám nebo jen tak třeba k sýrům nebo uzeninám.

 

Foto: Labeta

 


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/80747/virtual/www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353