Krůtí bochánky s okurkovou salsou

Doba přípravy: 15 minut
Teplota: přímý střední žár 180-230 °C

Připravte si:
na bochánky:
500 g mletého krůtího masa
100 g strouhanky
4 jarní cibulky, nasekané
30 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
malá hrst čerstvé bazalky, jemně nasekané
15 ml sójové omáčky
1-2 stroužky česneku, nasekaného
špetku chilli
mořskou sůl
čerstvě namletý černý pepř

na salsu:
300 g okurky, nahrubo nastrouhané
trochu čerstvého kopru, najemno nasekaného
špetku papričky jalapeño, najemno nasekané
mořskou sůl
pepř
80-100 ml olivového oleje

Pusťte se do toho:
1. V míse smíchejte všechny ingredience na krůtí bochánky. Vytvarujte 6-8 stejně velkých masových kuliček a každou zmáčkněte dlaní do tvaru vyšší placičky. Zakryjte je fólií a dejte do lednice.

2. Zatímco masové bochánky odpočívají, připravte si salsu. Z nastrouhané okurky vymačkejte přebytečnou vodu, smíchejte ji se zbytkem ingrediencí a uložte do lednice.

3. Připravte gril na přímé grilování. Masové bochánky potřete olivovým olejem a dejte na gril. Podle velikosti bochánků grilujte 3-4 minuty z každé strany.

4. Jakmile jsou hotové, přendejte je na talíř a servírujte s okurkovou salsou.

Tipy a triky:
U koriandru se nemusíme bát stonků. Můžeme je též konzumovat, jsou mnohem jemnější a stravitelnější než třeba u petržele či rucoly.

I při grilování platí, že čistota je půl zdraví. Mezi jednotlivými chody občas nezapomeneme očistit rošt.

Zelenina je při grilování hodně důležitá, nešetřeme s ní! Nepřejíme se tolik a bude nám lépe. Svěžest masu a přílohám dodá také citronová šťáva.

Pečené papriky lépe sloupneme, když je po grilování necháme chvíli zapařit pod fólií nebo v mikrotenovém sáčku.

Když se vám nepodaří papriky sloupnout stoprocentně (což se nepodaří skoro nikdy), nedělejte si z toho těžkou hlavu. K jídlu patří určitý rustikální dojem…

Pečené papriky míchejte opatrně, jsou měkké, aby z toho nebyla kaše!

Rajčata do salátu rozčtvrtíme, zbavíme je jádřince a »bubáku« a dál krájíme jen zbylé »lodičky«. Vnitřek nemusíme vyhodit. Potřeme jím a česnekem opečenou rozkrojenou housku – získáme něco na způsob italské bruschetty a další chuťový rozměr.

Zdeněk Pohlreich vaří v televizním pořadu Šéf na grilu 2 každé pondělí po 21 hodině na Prima family.
Další recepty naleznete v knize Zdeňka Pohlreicha Šéf na grilu II, která nedávno vyšla.

Foto: TV Prima