Jak si nejlépe pochutnat na hranolkách? Vyzkoušejte naše recepty

Křupavé hranolky patří po celém světě mezi oblíbené způsoby úpravy brambor – jsou rychle a jednoduše hotové a skvěle chutnají k různým typům jídel. Poradíme vám, čím pohostit rodinu a přátele tak, že se budou olizovat až za ušima – a navíc bez výčitek.

První hranolky spatřily světlo světa již na přelomu 18. a 19. století – dodnes se vedou spory, jestli jejich kolébkou je Francie či Belgie. Jejich domácí přípravu pak velmi zjednodušil vynález zmrazených hranolek, se kterým přišla v polovině 20. století firma McCain a netrvalo dlouho, než přišla s nápadem vytvořit hranolky do trouby připravované bez dalšího přidaného oleje. Díky tomu již není třeba dlouho škrábat a krájet brambory ani vlastnit fritézu – stačí jen dát již připravené hranolky na plech, vložit do trouby a za dvacet minut je hotovo. Navíc s trendem zdravého životního stylu se snižuje také obsah soli i hladina nasycených tuku, takže i tato příloha vnímaná dříve jako nezdravá, může být součástí běžného vyváženého jídelníčku – pokud se to s ní samozřejmě nepřehání a také pokud se doplní zdravými potravinami jako je zelenina, ryby, ovčí či kozí sýr atd.

Co tedy k hranolkám připravit? Většinu lidí možná napadne »smažák« nebo řízek. Ano, tyto pokrmy jsou klasika, ale stojí za to se pustit i na neprobádanou půdu a vyzkoušet něco netradičního a zdravějšího… Nechte se inspirovat.

Čekankové lodičky

Potřebujete:

400 g McCain Fri’Style

1 čekanka

200 g čerstvého tvarohu

1 svazek čerstvých bylinek (petrželka, kerblík, meduňka atp.)

2 kusy filé z ančoviček

1 lžička hořčice

50 ml olivového oleje

12 hrášků na ozdobu

50 ml ajvaru (paprikového pyré)

1 lžička mletého kmínu (nejlépe římského)

sůl

pepř

červená paprika

Pusťte se do toho:

1. Čekanku rozebereme na jednotlivé lístky. Bylinky omyjeme, osušíme a nadrobno nasekáme.

2. Ančovičkové filé nasekáme na stejně drobné kousky. Vše spojíme s hořčicí, olivovým olejem a polovinou tvarohu.

3. Hmotu přendáme do cukrářské stříkačky a s její pomocí nanášíme na listy čekanky. Ozdobíme hráškem.

4. Ajvar spojíme se zbylou částí tvarohu a dochutíme solí, pepřem a kmínem. Hmotu nanášíme na listy čekanky.

5. Papriku omyjeme, přeřízneme napůl, odstraníme jádřince a podélně nakrájíme na proužky o šířce 1 cm. Použijeme k ozdobení.

6. McCain Fri’Style připravíme podle pokynů na obalu.

7. Podáváme spolu s dipy na čekance.

Krevety v limetkové omáčce

Potřebujete:

1 balení hranolek McCain Golden Longs

1 limetka

3 lžíce bílého jogurtu

2 lžíce zakysané smetany

špetka kajenského pepře

3 velké loupané krevety (každá cca 60 g)

sůl

Pusťte se do toho:

1. Limetku řádně omyjeme a osušíme a poté nastrouháme kůru.

2. Jogurt smícháme se smetanou, přidáme limetkovou kůru a dochutíme kajenským pepřem a solí.

3. Krevety ohřejeme na pánvi.

4. Servírujeme s limetkovým dipem a křupavými McCain Golden Longs připravenými dle návodu na obalu.

Ovčí sýr obalovaný cuketou

Potřebujete:

1 balení McCain Golden Wedges Crinkle

400 g měkkého ovčího sýra

4 cukety

4 lžíce olivového oleje

sůl

pepř

sladká paprika

400 g rajčat s bylinkami v plechovce

4 bobkové listy

Pusťte se do toho:

1. Ovčí sýr nakrájíme na kusy – dva pro každou osobu.

2. Cukety omyjeme a nakrájíme podélně na tenké plátky 2 až 3 mm silné. Takto nakrájenou cuketu blanšírujeme po dobu 20 sekund (vložíme na 20 sekund do vroucí vody a poté ochladíme studenou vodou).

3. Plátky cukety ovineme kolem sýra, přidáme sůl, pepř a papriku s olivovým olejem. Vše grilujeme po dobu jedné minuty v troubě při 160 °C.

4. McCain Golden Wedges Crinkle připravíme dle návodu uvedeném na obalu.

5. Mezitím zahřejeme směs rajčat s bylinkami a s bobkovým listem. Můžeme také přidat zbývající nakrájené kousky cukety. Takto vzniklou omáčku dochutíme solí a pepřem.

6. Grilovaný ovčí sýr servírujeme s rajčatovou omáčkou a McCain Golden Wedges Crinkle.

Tipy na dipy

Hranolky nemusí sloužit pouze jako příloha k hlavnímu jídlu, je to i rychlý způsob, jak pohostit početnou návštěvu. Stačí k nim připravit chutné dipy, do nichž si lze hranolky namáčet. Naše rada: pro tuto příležitost jsou ideální hranolky do tvaru písmene U (např. McCain Fri’Style), do něhož se dip nabere podobně jako do lžičky…

Ostrá salsa s celerem

Potřebujete:

1 balení hranolek McCain Fri’Style

400 g červené papriky

1 velká cibule

2 lžíce oleje

4 lžíce rostlinného vývaru

50 g sušených rajčat v oleji

2 lžíce čerstvé pažitky

1 celer

2 lžíce vinného octa

kajenský pepř

sůl

Pusťte se do toho:

1. Papriky umyjeme, rozpůlíme, odstraníme semínka a nakrájíme je na kostičky.

2. Oloupeme cibuli a celer též nakrájíme na kostičky. Papriky, cibuli a celer osmahneme na rozpáleném oleji, přidáme vývar a vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Poté vše rozmixujeme.

3. Rajčata nakrájíme najemno a smícháme s nasekanou pažitkou a rozmixovanou směsí. Pikantní salsu dochutíme solí, octem a kajenským pepřem.

4. Servírujeme v misce a podáváme s hranolkami McCain Fri’Style.

Mexická salsa s kukuřicí

Potřebujete:

400 g loupaná rajčata nebo rajčatová passata

1 hrst zelené natě koriandru

1/2 jemně sekané šalotky nebo červené cibule

dle libosti černé fazole, kukuřici apod. (nemusí být)

1 stroužek drceného česneku

1 chilli paprička

1/2 lžičky mletého římského kmínu

1/4 lžičky soli

čerstvě mletý pepř

šťáva z 1/2 limetky

Pusťte se do toho:

1. Jednotlivé suroviny posekejte, dobře promíchejte, ochuťte a dejte v uzavíratelné nádobě do chladu.

2. Servírujte s hranolkami McCain Golden Longs a zeleninovými hranolky.

Více receptů najdete na: www.mccain.cz

Chutná inspirace na posezení s přáteli

S těmi pravými přáteli je to jednoduše pohoda. Nekonečné rozhovory, zábava a nezapomenutelné chvíle. A nikdy nechybí dobré jídlo, protože právě to spojuje lidi dohromady. Nezáleží na tom, jestli spolu vaříte tematické menu nebo jen něco společně křoupete u filmu, pečené bramborové hranolky jsou přesně tou dobrotou, kterou bez námahy připravíte pro malé i větší posezení a chutnají přímo božsky. McCain hranolky Fri’Style ve tvaru U jsou ideální na servírování k omáčkám a dipům, protože je můžete použít jako jedlou lžičku. Extra dlouhé a tenké hranolky Golden Longs ocení gurmáni a požitkáři a nové široké steakové hranolky Steakhouse Frites si vychutnají všichni ti, kteří rádi zkoušejí nové chutě.

Více na: www.mccain.cz

Hranolky Fri’Style k omáčkám a dipům

Oblíbené McCain hranolky Fri’Style jsou dokonalým party jídlem anebo pochoutkou pro návštěvu. Svým netypickým tvarem U vzbudí zvědavost, která je vzápětí doplněná gurmánským zážitkem v podobě měkkého bramborového středu a křupavých okrajů. Hranolky Fri’Style můžete použít jako jedlou lžičku k různým omáčkám a nabrat si přesně takové množství, na jaké máte právě chuť. Bourají jakékoliv pravidla stolování, protože je můžete jíst rukama a ochutnávat tak připravené omáčky a dipy přímo z misky. Ideální pro neformální pohodovou zábavu s přáteli.

Náš tip na přípravu:

Hranolky Fri‘Style vysypte rovnoměrně na plech a bez přidání oleje pečte v troubě podle návodu na obalu. Mezitím si můžete připravit jednoduché omáčky a dipy podle receptových inspirací na www.mccain.cz.

Fri‘Style od McCain: 49,90 Kč / 600 g

Extra dlouhé a štíhlé hranolky Golden Longs

Chystáte posezení pro přátele? Hranolky Golden Longs zaujmu nejen typickou vůní a skvělou bramborovou chutí. Extra dlouhé, štíhlé a křupavé hranolky se dají naservírovat na mnoho způsobů a vždy budou vypadat a chutnat skvěle. Jsou výborné nejen jako příloha k hlavnímu jídlu, ale také jako finger food s různými dobrotami. S hranolkami Golden Longs okouzlíte i náročné gurmány.

Doporučená příprava: Hranolky Golden Longs vysypte rovnoměrně na plech a bez přidání oleje pečte v troubě podle návodu na obalu.

Golden Longs od McCain: 69,90 Kč / 750 g

Nové široké hranolky Steakhouse Frites

K trendovým aktivitám trávení společného času s přáteli se s oblibou řadí i společné vaření a příprava různých chutných novinek a dobrot z celého světa. Připravte přátelům společný zážitek a objevte široké steakové hranolky Steakhouse Frites od McCain! Extra křupavé na povrchu a plná bramborová chuť uvnitř okouzlí každého ochutnávače. Ať k nim připravíte šťavnatý steak, italský zeleninový salát nebo různé dobroty ve stylu španělských tapas, vždy budou chutnat výborně.

Doporučená příprava: Hranolky Golden Longs vysypte rovnoměrně na plech a bez přidání oleje pečte v troubě podle návodu na obalu.

Steakhouse Frites od McCain: 69,90 Kč / 650 g

Více infa na: www.mccain.cz

O společnosti McCain:

Rodinný podnik McCain Foods Ltd byl založený v roku 1956 v městě Florenceville/ N. B bratry McCainovými a je nositelem skvělé myšlenky, která nadchla labužníky všech věkových kategorií: uvedl na trh mražené hranolky připravované v troubě bez přidaného oleje! Dnes má společnost McCain více jak 20 000 kvalifikovaných zaměstnanců ve 160 zemích, a kromě široké nabídky oblíbených bramborových produktů nabízí i výrobky pro rychlé občerstvení a různé předkrmy. Od roku 1997 jsou produkty McCain součástí i českých domácností. Společnost zásobuje kvalitními bramborovými produkty konečné spotřebitele i profesionály v gastronomii.

Foto: www.mccain.cz


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/80747/virtual/www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353