Co sezónního si dopřát na jaře?

V době přeplněných hypermarketů jsme si zvykli, že máme kdykoliv k dispozici vše, na co si vzpomeneme. Někdy ale není špatné zkusit přijímat to, co nám aktuálně nabízí příroda v našem okolí. Má to hned několik výhod. Tou zásadní je fakt, že lokální potraviny, nabízené v patřičné sezóně, bývají zdravější, protože jsou čerstvé a nezatížené náročnou přepravou. Všude kolem je jich spousta, takže jejich cena zpravidla klesá. A hlavně – stravovat se sezónně je pro tělo přirozené. Aktuálně máme před sebou jaro a léto, a to jsou období, která toho nabízejí opravdu hodně.

Pampeliškový salát s fenyklem4_NATURHOUSE (1)

Jaro je obdobím růstu, slunce a zeleně. „Tělo potřebuje po náročné zimě doplnit vitaminy a minerální látky. K tomu se skvěle hodí sezónní zelenina,“ vysvětluje hlavní výživová poradkyně Naturhouse Mgr. Alena Přídová.

Ředkvičky

Ředkvičky obsahují mnoho tělu prospěšných látek, jsou bohaté na bílkoviny, potřebné lipidy, sacharidy a také vlákninu. Jsou plné vitaminu B a C, díky čemuž jsou schopné chránit tělo proti virovým onemocněním. Mimo to díky kyselině listové umí podporovat krvetvorbu, draslík se stará o zdraví srdečního svalu, vápník o tvorbu kostí a chrupavek, karoten je zase úžasný pro udržení zdravých očí. „Ředkvičky není těžké si vypěstovat na vlastní zahradě a vzhledem ke své nízké kalorické hodnotě si najdou své místo v jarním dietním jídelníčku,“ doplňuje Přídová.

Řeřichový salát s ředkvičkami6_NATURHOUSE (3)

Salát

Další vitaminovou bombou jarních zahrádek je salát. Pyšnit se může bohatým zastoupením vitaminů C a E. Také jeho kalorická hodnota je velmi nízká. Jeho výhodou je, že jej můžete připravit snad na tisíc způsobů v kombinacích s další zeleninou.

Chřest

Chřest je zelenina bohatá na vlákninu a minerály. Obsahuje také spoustu vitaminů jako K, B1, B2, C a E. Díky tomu dokáže například čistit cévy přirozenou cestou. Snižuje krevní tlak a brání vzniku krevních sraženin. Z chřestu si můžete například připravit polévku či salát. „Výborně chutná vařený, zakápnutý lžičkou olivového oleje a posypaný nastrouhaným sýrem,“ radí Alena Přídová.

posilujici-koktejl-z-repyZdroj_NATURHOUSE

Mrkev

Nejznámější složkou mrkve je beta-karoten, který je významným antioxidantem. Dále je mrkev plná vitaminu B, C, D, E a K. Pokud si mrkev dáte syrovou, dopřejete si také sacharid zvaný falkarinol, který má protirakovinné účinky.

Zelí

Ani hlávkové zelí nezůstalo o vitaminy ochuzeno. Najít v něm můžete například vitaminy C, K a E. Nechybí draslík a hořčík. Obsahuje také velké množství kyseliny listové a je bohaté na vlákninu. Hlávkové zelí umí stimulovat nervy a mozek a působit proti depresím. Navíc snižuje krevní tlak a posiluje imunitní systém. Důležité látky vám dodá hlavně v syrové podobě, ale čas od času si jej můžete dopřát vařené nebo kysané.

Salát z kopřiv s vejcem1_NATURHOUSE (4)

Špenát

Díky pohádkám už i malé děti vědí, že špenát dodá sílu. A v tomto případě se pohádky nemýlí. Ve špenátu se nachází velké množství železa a také vápníku, hořčíku, zinku a selenu. Špenátové listy v sobě skrývají mnoho vitamínů, jejich konzumace podporuje ochranu před karcinogenními chorobami.

Na jaře si s chutí dopřejte také různé bylinky. Na chleba si nasypejte čerstvou pažitku, polévku ochuťte voňavou petrželkou, hlavní jídlo oživte několika lístky bazalky a zakuste aromatickou chuť medvědího česneku,“ dodává Alena Přídová.

A co v létě?

Na léto je ještě čas, ale určitě neuškodí vybavit se pořádným mixérem. Léto je totiž obdobím ovoce a v horkých teplotách nic neosvěží tak, jako čerstvě přichystané ovocné smoothie. Už teď si můžete zapsat, že skvělou kombinací jsou například jahody s mátou, rybízem a angreštem.

Recepty pro jarní inspiraci

fenyklova-polevkaZdroj_NATURHOUSE

Posilující koktejl z červené řepy

Ingredience:
1 červená řepa

2 jablka

4 mrkve

asi 1 cm zázvoru

celerová nať na ozdobu

Postup:
Ovoce a zeleninu očistěte, dejte do odšťavňovače a prolisujte. Ozdobte celerovou natí. Podávejte.

Zeleninové šťávy na podporu funkce jater

A/ Karotková

B/ Karotka, červená řepa a okurka (300 g karotky, 100 g červené řepy, 100 g okurky)

C/ Karotka a špenát (300 g karotky, 200 g špenátu)

Tip:

Tyto zeleninové šťávy je možné zakápnout kvalitním olejem, díky čemuž tělo dokáže lépe využít vitamíny rozpustné v tucích.

Fenyklová polévka

Suroviny:

1 fenykl

350 g hrášku

1 cibule

česnek

olej

libeček

petrželka

Postup: Na cibulce a česneku orestujte mražený hrášek a pokrájený fenykl, podlijte vodou a pak rozmixujte. Dochuťte libečkem a petrželkou.

Pampeliškový salát s fenyklem a ostropestřcem

Ingredience:

1 šálek pampeliškových listů umytých a jemně pokrájených

1 oloupané a pokrájené zelené jablko

1 jemně pokrájená bulva středně velkého fenyklu

3 polévkové lžíce citronové šťávy

1–2 lžíce olivového oleje

1 polévková lžíce kvalitního medu

sůl a pepř na dochucení

1 polévková lžíce semínek ostropestřce mírně opražených nebo opražená lněná semínka

Postup:

Ve velké míse smíchejte pampelišku, jablko a fenykl. Přidejte citronovou šťávu, olivový olej a med. Dochuťte solí a pepřem podle chuti. Na silnostěnné pánvi 3–5 minut při střední teplotě grilujte semínka ostropestřce nebo lněná semínka a salát jimi posypte. Tuto verzi salátu můžete dále obměňovat i s jinými druhy zeleniny, například s chřestem a řapíkatým celerem. Vždy je vynikající.

Špenát z kopřiv se ztraceným vejcem

Ingredience:

800 g výhonků a listů mladých kopřiv

olivový olej nebo ghí

1 cibule

2 stroužky česneku

muškátový oříšek

ocet

4 ks vajec

sůl

pepř

Postup:

Kopřivy navršte do cedníku a prolijte je horkou vodou. Přestanou pálit a budete je moci snadno nasekat. Na pánvi rozpusťte máslo nebo olivový olej a osmahněte na něm drobně nakrájenou cibuli a česnek dorůžova. Přidejte posekané kopřivy a trošku vody. Vařte a míchejte přibližně 10 minut, než kopřivy změknou. Hlubší pánev vymažte olejem a nalijte do ní vodu, přibližně 8 cm na výšku. Vodu osolte, přilijte do ní lžíci octa a přiveďte k varu. Vařte ji na mírném plameni, aby jen zlehka bublala. Do vody opatrně rozklepněte vejce. Použít můžete i naběračku nebo talířek, ze kterého necháte rozklepnuté vejce do vody opatrně sklouznout. Vařte, dokud bílek neztuhne, asi 2–3 minuty. Potom děravou naběračkou vejce vylovte. Na talíř naservírujte horký kopřivový špenát a na něj vejce. V rychlejší variantě můžete vejce připravit třeba jako volské oko.

Řeřichový salát s vajíčky a ředkvičkami

Ingredience na 2 porce:

4 vařená vejce

2 svazky ředkviček

balení řeřichy

piniové oříšky

olej olivový nebo ořechový

sůl

pepř

případně lžička medu nebo javorového sirupu

1 lžíce jablečného octa

Postup:

Natvrdo uvařená vejce oloupejte a nakrájejte na větší kusy. Očištěnou ředkvičku nakrájejte na plátky a připravte si omytou řeřichu. Na pánvi dejte lžíci oleje a na něm orestujte piniové oříšky. Nechte ochladit. Připravte si zálivku ze zchladlého oleje z pražení oříšků, přidejte sůl, pepř, a ocet. Zálivku nalijte na salát, ozdobte praženými piniovými oříšky.

Foto: www.naturhouse-cz.cz


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/80747/virtual/www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353