Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

Jahody jsou nejen potěšením pro chuťové pohárky, ale bez nadsázky také naprostá vitaminová bomba! Jsou obrovskou zásobárnou vitaminu C, obsahují minerály, mangan, draslík, kyselinu listovou, hořčík, vlákninu a také antioxidanty. Nebojte se jejich konzumace ani v případě, že držíte dietu – mají málo kalorií a přispívají ke snižování tělesné hmotnosti. Takřka z devadesáti procent je totiž jejich obsah tvořen vodou. Jahody mají celou řadu příznivých účinků na organismus: posilují imunitu, pomáhají snižovat vysoký tlak, působí proti zácpě – a jsou také považovány za přírodní afrodiziakum! A věděli jste, že dle babských receptů se používají rovněž na bělení zubů?

Vyzkoušejte samosběr!

Jestliže nemáte vlastní zahrádku, kde byste si vypěstovali svoje vlastní sladké jahody, zkuste alternativu v podobě samosběru. Na jahodovém políčku si můžete sami nasbírat množství dle libosti, máte jistotu, že plody necestovaly přes půlku Evropy, vyberete si ty nejkrásnější (nesbírejte nazelenalé, ani přezrálé) … A ještě ušetříte! Vyjdou totiž levněji, mnohdy až na polovinu – cena se odvíjí dle regionu, již natrhané se pohybují okolo 100 korun za kilo, u samosběru je to přibližně kolem 60 korun. Navíc když si je člověk nasbírá sám na čerstvém vzduchu, často i lépe chutnají… Protože se otevírací doba polí odvíjí podle počasí, zralosti a vysbíranosti, dříve, než vyrazíte, se na webu nebo facebookových stránkách pěstitele podívejte na aktuální situaci. Nejlepší je sklízet hned ráno – nejen proto, že pole bývají ještě málo vysbíraná, ale také protože jsou jahody přirozeně chladné a když je dáte následně do lednice, déle vám vydrží.

 

Tip:

Přehled samosběrů v celé republice najdete pohromadě na https://jahodalera.cz.

 

Jahodové dobroty

I přes všechny superlativy mají jahody nevýhodu – rychle se kazí a je zapotřebí zkonzumovat je co nejdříve. Aby vám vydržely déle a nezplesnivěly, vykoupejte je v roztoku octa a vody v poměru přibližně 1:10. Osušte a dejte do lednice. Nebojte, odér octa vyprchá… Jahody jsou chutné i samotné, ale dají se zpracovat na mnoho způsobů. Pustit se můžete do výroby marmelády (recepty s fotkami zde), anebo zamrazit celé plody (předtím je omyjte a nechte dobře oschnout), jahodovou dřeň či z nich připravit nanuk. Upéct z nich můžete výborné koláče, dezerty, ale překvapivě chutnají i ve slané variantě – zabalené v carpacciu… Vyzkoušejte naše jahodové recepty!

 

Tip:

Chcete-li si pochutnat na rychlé dobrotě, namačkejte jahody do jogurtu, anebo do tvarohu – vyzkoušejte například poctivé jogurty a tvarohy z litovelské sýrárny Brazzale Moravia. Můžete přisladit trochou medu nebo sirupem.

 

Foto: La Formaggeria Gran Moravia

 


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/80747/virtual/www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353