Lenka Holas Kořínková – Moje nejlepší recepty

Další kuchařka na téma dělené stravy je z pera Lenky Kořínkové již desátou v pořadí a tentokrát vše sumíruje. Ve zkratce celý systém dělené stravy, nejnovější poznatky a množství nejlepších receptů ze všech. No, a když budu moc diskrétní, tak prozradím, že „toto je stravovací styl, u kterého nemusíte vůbec cvičit, paní Lenka taky necvičí, poněvadž jí to nebaví.“


Problém ovšem nastane ve chvíli, kdy si tělo na dělenou stravu zvykne, obyčejně první známky osvěžení a odlehčení organismu pocítíte už třetí nebo čtvrtý den dělení, a s ním přijde i chuť na pohyb. A i když Lenka Holas Kořínková tvrdí, že jí cvičení nebaví a necvičí, pohybu a akce má jistě dost, protože dělená strava tělo doslova nabíjí energií a provokuje k jejímu vybití.

Tato kuchařka potěší kytičkové oko
Moje Nejlepší Recepty neurazí nikoho, kdo má rád dělenou stravu. Pozor si musí dát ti, kteří styl psaní Lenky Kořínkové ještě neznají, protože její květnatá mluva činí z každého receptu humorný počin. Nebo alespoň počin pro chvíle, kdy jste kytičkově rozverní jako ona! A i když taková nálada není v kuchyni každý den, pánbůhzaplať za dny, kdy taková nálada je! Však zkuste si hravě a bez starostí někdy uvařit přesně podle jejího vtipného návodu a uvidíte, že si člověk povzdechne: „Kéž by takových dnů bylo víc.“
A pokud necháme stranou tento výrazný aspekt Lenčiny kuchařky, přijměte mé závěry, které jsem si po důkladném pročtení kuchařky učinila:
– Naučíte si vychutnávat jídlo, poznat jeho ryzí chuť, protože kdovíproč, dělená strava velmi posiluje chuťovou vytříbenost. Nekvalitní potraviny po pár dnech dělené stravy začne vaše tělo a jazýček doslova s odporem odmítat jako přeslazené, přesolené, umělé, nebo žaludek tížící…
– Podporuje kreativitu v kuchyni, nové nápady, chuť vymýšlet své vlastní recepty!
– Podnítí vás koupit si neobvyklé ingredience a naučit s s nimi zacházet. Zpestřední jídelníčku je potom ohromné…
– Nabízí naprosto výtečný arzenál polévek s tím, že si je můžete měnit podle sezóny nebo dostupné zeleniny
– Stejně úžasný je i arzenál dezertů, po kterých se netloustne, ačkoliv se nevyhýbáme dobré tučné šlehačce nebo oříškům
Kuchařka Lenky Kořínkové je pro nadšence. Ti ji shltnou celou tak, jak je. Ostatní si z ní mohou vzít velmi chytře principy dělené stravy a pokusit se je aplikovat do svého života. Rozhodně se to vyplatí, protože pocity lehkosti, které s sebou dělení na »kytičky« a »zvířátka« nese, jsou fascinující. Autorka nabízí mnohdy neobvyklé variace a kombinace, které se při konzumaci ukazují jako perfektní. Celerové hranolky nebo mrkvová polévka vylepšená konzervovaným hráškem, to jsou experimenty, které stojí za pokus i v kuchyni, ve které se »nedělí«.


Také tu využívá sezónní a české potraviny, což je báječné plus a drtivá většina receptů je bez výjimky přístupná v každé domácnosti. Což třeba chlupaté růžičkové kapustičky, na které potřebujete pouze kapustičky, vlašské ořechy a uzený nastrouhaný eidam.
„Hrnec i kapustičkami přikryjete poklicí a vaříte je v páře 30 minut. Během té doby si nastrouháte uzený eidam, smícháte jej s vlašskými ořechy – které buď jemně namelete, nebo je jemně nastrouháte – takže vám z ořechů a sýra vznikne zvířátková strouhanka. V jiné misce rozmícháte žloutek a kapustičky obalujete jako takové kuličkové řízečky – nejdříve je »vykoupete« v žloutku, pak je obalíte v ořechovo-sýrové směsi a nakonec je smažíte 2-3 minuty ve fritéze. A jestlipak víte, proč jsem nazvala tyhle kapustičky chlupaté? Přijdete na to určitě hned potom, co je z fritézy – usmažené hezky dozlatova – vyndáte. Všimněte si, že se po obvodu kapustiček vytvořily ze sýru takové jako malé chloupky, jakoby nizounké ježečkové bodlinky. Jsou to vlastně takové chloupkobodlinky a kapustičkám moc sluší…“

O autorce:

Lenka Holas Kořínková: Moje Nejlepší Recepty je její v pořadí desátá kniha o dělené stravě, které se věnuje již více než třiadvacet let. Narodila se 2. března 1956 v Opavě a s hudebním vzděláním se uplatnila jako zpěvačka či komediální herečka. Po osmi letech v emigraci v Austrálii se vrátila do Čech, kde se opět pokusila o návrat na mediální scénu, ale svůj většinový čas věnuje knihám o dělené stravě a výuce angličtiny, ve které využívá svých zkušeností z pobytu v Austrálii.

Zdroj: www.svetkucharek.cz

Foto: Nakladatelství Eminent, www.eminent.cz