Divadlo pod Palmovkou – »Divadlo nad vodou« sezona 2013/2014

Divadlo pod Palmovkou zahajuje 66. sezonu ve znamení změn. Novým ředitelem a uměleckým šéfem divadla se 1. září 2013 stal režisér Michal Lang. Se svým týmem přichází do divadelní budovy, která zůstala po povodních z června tohoto roku natolik poškozená (zaplaveny byly suterénní prostory s kotelnou a vzduchotechnikou), že musela zůstat mimo provoz a v divadle nelze hrát. Rekonstrukce, kterou převzal Odbor městského investora Magistrátu hl.m. Prahy, se s největší pravděpodobností protáhne na celou divadelní sezonu a soubor tedy musí hrát i zkoušet mimo svou domovskou scénu. V říjnu se mohou diváci na inscenace Palmovky přijít podívat na Novou scénu ND, do Divadla v Dlouhé a do Švandova divadla; v listopadu pak i do Divadla Komedie.


I přes tuto složitou situaci připravuje režisér Michal Langa na říjen novou premiéru – hru Federica Garcíi Lorcy Krvavá svatba. Premiéry se uskuteční 25. října v Městském divadle v Děčíně, 26. října v Divadle Dlouhé a 29. října ve Švandově divadle.

Hrací plány na září a říjen.
V září hraje divadlo pouze na zájezdech. 18. září se zúčastnilo s inscenací hry Králova řeč festivalu Divadlo v Plzni. Dále pak 20. září v Třeboni viděli diváci evergreen divadla – hudební komedii Edith a Marlene a 27. září v Jičíně uvidí dramatizaci slavného románu Mefisto.
V říjnu je možno inscenace divadla shlédnout v Divadle v Dlouhé (6. 10. Králova řeč, 18. 10. Mefisto, 26.10. Krvavá svatba), ve Švandově divadle (16. 10. Tramvaj do stanice Touha, 17.10. Sex noci svatojánské, 28. 10. Králova řeč, 29. 10. Krvavá svatba, 30. 10. Edith a Marlene) a na Nové scéně Národního divadla (9. 10. Sugar). Několik představení se odehraje opět na zájezdech.
Na listopad jsou v Praze naplánována představení v Divadle v Dlouhé (3.11. Kdyby tisíc klarinetů), v Divadle Komedie (3.11. Krvavá svatba; 8.11. Nájemníci pana Swana; 10.11, a 23.11. Králova řeč a 22.11. Edith a Marlene). Na Nové scéně ND bude uveden koprodukční projekt Miloš Ubu aneb… málem králem (11. 11. a 14.11.)

Říjnová premiéra – aneb nové vedení zahajuje sezonu »nad vodou«
Odhodlání neztratit své diváky a příznivce a nadále hrát i zkoušet, vyjadřuje divadlo novým upraveným logem, kterým říká: „Divadlo pod Palmovkou se stále drží nad vodou.“
Na konec října připravuje režisér Michal Lang premiéru hry Federica Garcíi Lorcy Krvavá svatba. V hlavních rolích hry o vášnivé lásce, která dala do pohybu Osud, uvidí diváci vedle stálé členky souboru Zuzany Slavíkové (Matka) i tři nové herecké tváře: Ondřej Veselý j.h. (Leonardo) a Ondřej Volejník j.h (Ženich) přicházejí na Palmovku z Jihočeského divadla České Budějovice a Tereza Dočkalová j.h. (Nevěsta) z ostravské Komorní scény Aréna. Všichni tři mladí herci by se od příští sezony měli stát členy nově vznikajícího souboru. V roli Otce se po několika letech jako host do souboru vrací Aleš Procházka. Libeňští diváci si jej mohou pamatovat např. jako Eddieho v Pohledu z mostu, Valmonta v Nebezpečných vztazích, Bricka v Kočce na rozpálené plechové střeše nebo jako De Florese ve hře Pitvora, kde se při práci setkal s režisérem Langem). Premiéry Krvavé svatby proběhnou: 25. října v Městském divadle v Děčíně, pražské premiéry pak 26. října v Divadle Dlouhé a 29. října ve Švandově divadle.

Dramaturgický plán sezony »nad vodou«
V září také začaly zkoušky na první titul ze zamýšlené série »nemilosrdných politických kabaretů«, které volně navazují na úspěšný a divácky velmi dobře přijatý kabaret Blonďatá bestie. Projekt režiséra Tomáše Svobody a Ondřeje Formánka však ve spolupráci s Divadlem pod Palmovkou a Novou scénou Národního divadla vstupuje do nové fáze, když si za svůj základ bere slavnou hru Alfreda Jarryho Král Ubu a originálně (i zdravě drze) ji adaptuje na současné politické a společenské poměry. Premiéra politického kabaretu s názvem Miloš Ubu aneb … málem králem je plánována na 11. listopadu 2013 ve foyeru Nové scény Národního divadla, která je zároveň jedním z partnerů tohoto ojedinělého projektu.
Na další měsíce chystá divadlo českou premiéru hry britského dramatika Johna Hodge (mj. scénárista slavného Trainspottingu) Spolupracovníci. Námětem hry je setkání diktátora Josifa Stalina se spisovatelem Michailem Bulgakovem. Inscenaci chystá režisér Michal Lang. Tomáš Svoboda připravuje svůj autorský text Bratři Pospíšilovi. V plánu je též pražská premiéra skvělé komedie holandské scénáristky a dramatičky Marii Goos Cloaca, kterou režisér Petr Zelenka přejmenoval na FUK. Divadlo pod Palmovkou ji do svého repertoáru přebírá s laskavým svolením Jihočeského divadla v Českých Budějovicích nejen proto, že se jedná o divácky velmi úspěšnou inscenaci známého režiséra, ale také, že se v ní pražskému publiku představí herci, s nimiž Divadlo pod Palmovkou chce v další divadelní sezoně blíže spolupracovat. V rolích dávných přátel diváci uvidí např. Martina Hrušku a Ondřeje Volejníka.

Tisková konference se chystá na polovinu října
V současné době probíhají jak jednání s investorem o časových a technických podmínkách rekonstrukce, tak i s Odborem kultury o finančním zajištění sezony 2013/2014. Vedení divadla též připravuje plán představení a organizační fungování divadla pro nadcházející zimní měsíce. Jakmile budou známy konkrétní údaje od investora týkající se zejména plánu a rozsahu stavebních prací, bude o nich vedení divadla informovat na tiskové konferenci, která se pravděpodobně uskuteční v polovině října. Společně s tím zveřejní ředitel Michal Lang i svoji uměleckou i organizační koncepci Divadla pod Palmovkou.

Jak zakoupit vstupenky na představení Divadla pod Palmovkou
Přestože Divadlo pod Palmovkou na domovské scéně nehraje, zůstává pokladna divadla v Zenklově ulici otevřená. Od pondělí do pátku v době od 10.00 do 18.00 hodin si zde diváci mohou nejen zakoupit vstupenky, ale získají zde i aktuální informace o dění v divadle a připraveny budou i tiskové materiály. Vstupenky je možné si rezervovat i telefonicky v obchodním oddělení nebo on-line na webových stránkách www.divadlopodpalmovkou.cz.
Vstupenky jsou v prodeji také v pokladnách a na webových stránkách divadel, kde se příslušná představení konají.

Federico García Lorca
KRVAVÁ SVATBA
O ženě, kterou pohladil oheň
Tragédie o třech dějstvích
Drama jednoho z největších dramatiků a básníků dvacátého století, Španěla Federica Garcíi Lorcy, je strhující hrou o mužském a ženském údělu a nemožnosti umlčet v sobě vášeň a milostné touhy, přestože hrozí katastrofou. Příběh mladé Nevěsty a jejích dvou mužů – nastávajícího manžela a bývalého nápadníka Leonarda – je plný divokého temperamentu, nezkrotnosti a v neposlední řadě také zvláštní poezie, hudby a fascinující symboliky, která vychází z lidové obrazivosti, rituálů, písní a legend. Jaký bude osud Nevěsty, když v den, kdy se otevírá země a sázejí nové stromy, skropí její svatební šaty krev obou jejích mužů? Jak se cítí Matka, která tuší, že přichází hodina krve? Jak a proč se muž stává mužem a žena ženou?
Představení nastudoval nový ředitel a umělecký šéf Divadla pod Palmovkou Michal Lang. V hlavních rolích diváci uvidí Zuzanu Slavíkovou, Ondřeje Veselého j.h., Terezu Dočkalovou j.h. (držitelku Ceny Thálie 2012 v kategorii herečka do 33 let), Aleše Procházku j.h. a Ondřeje Volejníka j.h.
Pražské premiéry: Divadlo v Dlouhé 26. 10. 2013 a Švandovo divadlo 29. 10. 2013.
Mimopražská premiéra: Divadlo v Děčíně 25. 10. 2013

OBSAZENÍ
Překlad: Vladimír Mikeš
Režie a hudba: Michal Lang
Scéna: Milan David
Kostýmy: Tomáš Kypta
Dramaturgie: Ladislav Stýblo
Pohybová spolupráce: Lukáš Jakubec
Korepetice: Irena Pluháčková

Osoby a obsazení:
MATKA – Zuzana Slavíková
NEVĚSTA – Tereza Dočkalová j. h.
TCHYNĚ – Marcela Nohýnková
LEONARDOVA ŽENA – Lenka Langová j. h.
SLUŽKA – Barbora Valentová
SOUSEDKA – Hana Seidlová
LEONARDO – Ondřej Veselý j. h.
ŽENICH – Ondřej Volejník j. h.
OTEC NEVĚSTY – Aleš Procházka j. h.
LUNA – Jan Teplý j. h.
SMRT (jako Žebračka) – Ivana Wojtylová j. h.
DŘEVORUBCI – Martin Hruška j. h., Ivan Jiřík, Dušan Sitek,
CHLAPI Z POBŘEŽÍ – Jan Konečný, Radek Valenta
DĚVČATA – Anna Losová j. h., Kateřina Šildová j. h., Petra Horváthová, Nela Friebová j. h./Hana Chlebcová j. h./Magdalena Wronková j.h./Pavlína Ždánská j.h.

Tomáš Svoboda, Ondřej Formánek
MILOŠ UBU ANEB … MÁLEM KRÁLEM
Návrat mistra zábavy aneb jestli si myslíte, že si dělám prdel, tak ano. Vidláka z Vidlákova vytáhnete, ale Vidlákov z vidláka nikdy. Miloše dostanete na Hrad, ale zkuste z něj dostat Šloufa. Má nás všecky na salámu. Přišel přece z Vysočiny, hehehehé. „Takhle jste se nezasmáli, co padl bývalej režim,“ tvrdí Miroslav Šlouf. A srdečně zve na vystoupení svého kamaráda, nesmrtelného Fandy Mrázka.
Po skončení představení je možné podepsat archy za Nobelovu cenu za mír pro Miloše nebo koupit sadu rychlovarných hrnců od společnosti BECK nebo japonský kuchyňský robot Tomio.
HRAJÍ: Martin Hruška, Dušan Sitek, Radek Valenta, Lenka Langová nebo Simona Vrbická, Jan Konečný a Jan Vlas
Premiéra: 11.11. 2013 ve foyer Nové scény ND

Foto: www.divadlopodpalmovkou.cz / Leoš Skokan