»Vlak Lustig – Lustig Train« aneb Vlak do nenávratna

Dramatizace literární předlohy Arnošta Lustiga: Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou. Společný projekt Festivalu 9bran a Divadla pod Palmovkou v partnerské spolupráci s ČD, ČD Cargo a SŽDC. Světová premiéra 13. června 2012 v 19 hod. v Divadle pod Palmovkou. Další představení ve speciálně vypraveném divadelním vlaku se uskuteční na čtrnácti krajských nádražích v České republice v době od 13. do 27. července 2012. Od 20. do 26. srpna 2012 bude tento vlak vypraven ze stanice Wannsee přes Prahu a Krakov do Osvětimi.


Festival česko-německo-židovské kultury Devět bran je již třináct let významným kulturním projektem seznamujícím českou společnost se světovou židovskou kulturou. Festival je, co do rozsahu a koncepce, ojedinělou aktivitou na území bývalého Československa a jeho význam již dnes přesahuje hranice českého státu. Základní myšlenka festivalu je třináct let neměnná – prezentovat české společnosti židovskou kulturu jako kulturu stále živoucí a inspirující.


Nejvýraznější novinkou v programu 13. ročníku mezinárodního Festivalu 9bran v roce 2012 je divadelní projekt »Vlak Lustig – Lustig Train« aneb Vlak do nenávratna, který vzniká ve spolupráci s Divadlem pod Palmovkou v Praze, s ČD, ČD CARGO a SŽDC. Jedná se o unikátní divadelní představení dramatizace literární předlohy Arnošta Lustiga Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou.
Výjimečnost připravovávaného projektu spočívá v tom, že se bude »odehrávat na kolejích«. Představení Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou bude inscenováno v železničním vagóně, který bude součástí speciálně vypraveného vlaku, který v průběhu července 2012 navštíví všech čtrnáct krajských nádraží České republiky. Na těchto nádražích bude odehráno 14 večerních představení. Na konci srpna a začátkem září bude projekt zakončen na symbolické trase Wannsee – Praha – Krakow – Osvětim.

Tvůrčí tým
režie: Petr Kracik
inscenační úprava: Petr Kracik a Ladislav Stýblo
hudba: Menora
scéna a kostýmy: Milan David
asistentka výpravy: Jana Hauskrechtová
dramaturgie: Ladislav Stýblo.
Hrají: Radek Zima (BEDŘICH BRENSKE), Ivo Kubečka (HORST SCHILLINGER, poručík), Ondřej Kavan (SEPP HOYER, mladý poddůstojník), Anna Stropnická nebo Denisa Pfauserová j. h. (KATEŘINA HOROVITZOVÁ), Dušan Sitek (HERMAN COHEN, obchodník ze San Franciska), Jan Teplý (FREDY KLARFELD, herec), René Přibil (RAPPAPORT-LIEBEN, obchodník s démanty), Ivan Jiřík (JOSEF VARECKY, exportér), Rudolf Jelínek (OSKAR LÖWENSTEIN, právník) a Radek Valenta (RABÍN DAJEM Z LODŽE, pán v sušárně vlasů).

Foto: www.divadlopodpalmovkou.cz, internet