Projeďte se na velbloudovi a zažijte Den venkova na zámku ve Žďáru nad Sázavou

Škola štípání dřeva, ochutnávání rybích specialit, těžba dřeva, domácí zvířata nebo výroba ptačích krmítek a mnoho dalšího zažijí návštěvníci žďárského zámku už tuto sobotu 29. září od 10 do 18 hodin na jediné akci tohoto typu v Česku, Dni venkova. Letošní ročník se týká tématu sucha, které u nás panuje.

TZ_Projeďte se na velbloudovi, naučte se moderovat počasí a užijte si kulinářskou show známého kuchaře Marcela Ihnačáka - zažijte Den venkova na zámku ve Žďáru nad Sázavou (2)

Do Dne venkova jsme letos promítli aktuální téma – sucho. Proto přijede třeba Michal Žák, meteorolog, který v České televizi moderuje počasí. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet, jaké to je, být před kamerou. Hlavní je ale stále dnešní život na venkově, jak Kinští pečují o lesy, rybníky i pole. K vidění bude třeba kmenová pila, tažní koně a práce s loveckými psy. Návštěvníci mohou chytat pstruhy ve středověkých sádkách nebo se projet na koni a v kočáře. Jak na rybí jídla v netradiční podobě předvede známý kuchař Marcel Ihnačák a dá návštěvníkům i ochutnat,“ vyjmenovává jen zlomek programu Lucie Herberová, marketingová ředitelka žďárského zámku.

TZ_Projeďte se na velbloudovi, naučte se moderovat počasí a užijte si kulinářskou show známého kuchaře Marcela Ihnačáka - zažijte Den venkova na zámku

Traktorem k Balatonu, na Pionýrech do Chorvatska

K venkovu patří i kultura. Areálem zámku se ponese český i americký folklor, zatančí lidé v krojích. Součástí kultury je i cestování. „Na Žďársku je pár unikátů. Třeba traktor, se kterým se vydali až k Balatonu nebo motorky Pionýr. S těmi dojeli až do Chorvatska. Nudit se nikdo nebude. Děti budou vyrábět ptačí krmítka nebo malovat na batůžky. Hlad zaženou rybí a zvěřinové speciality. Chybět nemůže jarmark,“ láká Herberová.

Život na zámeckém panství funguje od 13. století dodnes

Patříme ke světovým unikátům. Chod původního cisterciáckého kláštera, dnešního zámku, totiž funguje dodnes na stejných principech, a to už od 13. století. Stále provozujeme hospodářství, v areálu najdete školu, církevní stránkou je bazilika. O přírodu pečujeme s respektem,“ říká majitel zámku Constantin Kinský.

TZ_Projeďte se na velbloudovi, naučte se moderovat počasí a užijte si kulinářskou show známého kuchaře Marcela Ihnačáka - zažijte Den venkova na zámku ve Žďáru nad Sázavou (1)

Facebook: www.facebook.com/zamekzdar

Foto: www.zamekzdar.cz