VIP Prostřeno! Severa hosty opije a nuda v Brně u Zedníčkové nehrozí!

Ve čtvrtek vaří a prostírají ve VIP Prostřeno! Moravák a přísný pedagog ve výslužbě Martin Severa a brněnská náplavka, sličná a pohodová Pražanda Lucie Zedníčková. Martin Severa má líbivou taktiku – své hosty opije a nuda v Brně u Lucie Zedníčkové nehrozí…

Martin Severa a jeho lekce italského vaření
Martin Severa je vystudovaný tělocvikář, proto nepřekvapí, že má tak rád pohyb a sport. Také je to češtinář, český jazyk vyučoval dokonce ve Francii, ke které má vřelý vztah. Dlouho se již pohybuje ve světě médií, stále pracuje jako televizní moderátor. Morava a Francie také ovlivnily jeho vztah k vínu, které si půjde dnešní hostitel zodpovědně vybrat jako první. A myslí nejen na kvalitu, ale i kvantitu. Petr Janda soupeře tipuje na francouzské nebo švýcarské jídlo.
Moderátor uvaří jižanskou kuchyni, jenže italskou. „Pište si,“ říká u tabule s menu přísně Martin, který se stylizuje do role Igora Hnízda z Obecné školy. Ještě že toho učení včas nechal! Co stojí na tabuli? Předkrm s rukolou, žampiony a parmazánem a dva hlavní chody: pasta carbonara a vepřové s pečenými rozmarýnovými brambory a rajčaty a jako sladko-kyselá tečka zajímavý ovocný jahodový salát s citronem. „No to je pecka,“ zhodnotí potěšeně menu Lucie Zedníčková.


„Salát bude takový nevšední, možná bude někdo jíst poprvé syrové žampiony,“ tuší správně dnešní kuchař. Petr Janda si po revoluci a ruských vejcích na podobný typ předkrmů prý poměrně rychle a rád zvykl. „Syrový žampion jsem nikdy neměla a docela mě překvapilo, jak mi chutnal,“ zhodnotí salát paní Hanušová, pro kterou je premiérou i rukola.
Největším gastronomickým oříškem jsou podle hostitele penne carbonara, což ale vyřeší šalamounsky. Hosty zaskočí tím, že si pod jeho vedením sami připraví první hlavní chod – penne s vajíčky a italskou slaninou z uzených líček (guanciale). „Co si uvaříte, to si taky sníte,“ směje se instruktor Severa. „Já jsem ráda, že jsem se to konečně naučila, protože jsem to dělala, ale špatně,“ říká o jídle Lucka. „Nějak zvlášť mě to nenadchlo. Neříkám, že nevařím ráda, ale není to můj prioritní koníček,“ nápad naopak neocení Jarka Hanušová, kterou bolí koleno. Parta jí ale sedne. „Je to společnost lidí, kteří mají rádi život a jídlo jako já,“ chválí kolegy.


„Já nevím, jaký to měli ostatní, ale co jsem si uvařil já, to mi moc chutnalo,“ libuje si Petr Janda. Proč ne, když k snídani má nejradši míchaná vajíčka, chleba s máslem a orosenou dvanáctku! Druhý chod je dobrý, ale po výživné pastě je minimálně pro frontmana skupiny Olympic už skoro přebytečný. Jak dopadne ochutnávka vín poslepu? Kdo se nejlépe vyzná? Poznají hosté víno bílé, růžové a červené? „Oční vjem je totiž velmi důležitý,“ přesvědčí se Petr Janda. „Je to chodící encyklopedie,“ uznale ocení všeobecný přehled dnešního hostitele Lucie, protože má co říct ke každému tématu.
A jak zachutnají jeho závěrečné jahody? „To je velká dobrota,“ ohodnotí dezert nejpůvabnější z VIP účastníků. Jahody s portským jsou báječné i pro paní Jarku. Jen jestli se všem už trochu nepletou jazyky po tom dobrém víně, co jim jazyky taky pěkně rozvázalo. „Jak jsem si všiml, Jaruška má k alkoholu vřelý vztah, já to beru,“ směje se Petr Janda.

Lucie Zedníčková vaří a přitom paří na počítači
Herečka Lucie Zedníčková, která pendluje mezi Prahou a Brnem, si musela svoji krkovičku naložit už v hotelu. Masíčko si totiž potřebuje pospinkat v marinádě. Bydlí v moc hezkém domě v Brně, kde dnes hraje také divadlo a vychovává své děti. „Velkou zahradu jsem si vždycky přála, takže pro mě je to relax. Pro mě je relax každá práce, která je okamžitě vidět,“ říká třeba o plení záhonků paní domu se vzrostlou zahradou. Vepřové se upeče v prostorné bílé kuchyni. Petr Janda se už za týden o kilo spravil, takže by uvítal něco dietnějšího. Co ho ale v Brně čeká? Japonský předkrm, český hlavní chod a francouzské sýry – tak se dá shrnout menu atraktivní herečky. Lucie nejí sladké, proto připraví slaný dezert. Martina Severu tím jistě nezarmoutí a také ne milovnici masa a sýrů Jaruš. Maso má ráda i kuchařka, která nadívá naložený »flák« krkovice žampiony, sýrem a uzeným. „Škoda že vám to nemůžu dát ochutnat,“ vzkazuje divákům přes obrazovku přejícná Lucka, když umlsává z voňavého masíčka.


„Já jsem fakt dost šikovná,“ chválí se, když balí do pečicího sáčku maso, které musí v horké troubě vytrvat aspoň dvě a půl hodiny. Na zahradě rostou meruňky a příchozí dostanou na uvítanou meruňkovici. A zatímco hosté skoro okopávají záhonky, Lucka dokončuje suši. „Já se obávám, že paní Jaruš bude vyděšená, jestli bude mít suši a wasabi,“ myslí si Petr Janda. „Já tím hrozně riskuju, protože je hodně lidí, co to nemají rádi, když tak si dají něco dobrého k pití,“ říká kuchařka a víme, kam tím míří. Jenže paní Hanušová překvapí: „Poprvé mě to v restauraci nenadchlo, ale tohle mi chutnalo,“ říká.
Petr si s hůlkami pokecá košili a málem i nové sako. „Maso bylo pečený s láskou, ale na můj vkus toho bylo strašně moc, říká zpěvák po hlavním chodu a milé kulturní vložce. „Lucka vsadila na tu kvantitu, pro dvacetiletého kluka by to bylo vítaný, ale pro důchodce?“ Jediný, kdo snědl všechno, byla opět „chudá a hladová“ důchodkyně Jaroslava. A jaká bude zábava? Opět s alkoholem! (To je síla, v čase prohibice… ) Petr Janda, který už má třetí ženu z Moravy, koštýř ovládá. Ani Moravák Severa ho nedrží poprvé v ruce, ale spíš ho používá na víno než na tvrdý alkohol…


Muži to vyběhají, protože je čeká sportovní klání u pingpongového stolu a jako rozhodčí Jaruš s cigárkem. „Je to báječná rozhodčí, protože se neustále ptá, kdo hraje a kdo vede,“ utahuje si z Jarky Martin. Ta obdivuje mužné pohyby, zatímco hostitelka přináší deset druhů vybraných sýrů na poslední báječné sousto. Světácký dezert nabídne s domácími džemy, medem a ořechy. „Na Moravě je všechno domácí,“ konstatuje Lucie. Kdo ale nakonec pojede na zájezd k moři? To se dozvíte ve finále čtvrtečního VIP Prostřeno! na Prima family.

Foto: TV Prima