Víme, co spolu mají Sandra Pogodová a Petr Rajchert!

Nový magazín České televize Bedekr je koncipován ve formátu zábavného, ale i poznávacího a provokativního cestopisu. Moderátoři spolu s diváky poznávají zemi nabízející návštěvníkům vše, co od dovolené čeká každý aktivní turista.


Každá epizoda mapuje jednu turisticky atraktivní oblast tak, aby byla inspirací k návštěvě a nabízela zajímavé kulturní, přírodní a zábavní aktivity především pro ekonomicky aktivní lidi s minimem volného času a touhou po nevšedních prožitcích. Dvanáct dílů zobrazuje celkový průřez německými spolkovými zeměmi. Cyklus se otevírá dílem Florencie na Labi. Tak se přezdívá městu Drážďany, následující díly se věnují městům jako Kolín nad Rýnem, Berlín, Stuttgart, Hamburk, Mnichov a dalším. Od 1. října každou středu ve 21.30 hodin na ČT2.

Pár zajímavostí z natáčení Bedekru…
Tvůrci a moderátoři Bedekru najezdili v rámci natáčení více než10 000 kilometrů.Na každou destinaci měli tvůrci pouhé dva natáčecí dny.Oba moderátoři se shodují, že nejdramatičtější natáčení bylo v Hamburku. „Nemůžete navštívit Hamburk a nepodívat se do uličky lásky Reeperbahn. Tam ale kamery vyloženě nesnášejí,“vzpomíná Sandra. Když produkční Martina Němcová obhlížela lokaci, nevěděla, že ženy mají do této části města vstup zakázán. „Hned vyběhli bodyguardi z přilehlých podniků a málem jsme přišli o kameru i o produkční,“ usmívá se Petr Rajchert.
Režisér Jan Sládek vzpomíná na natáčení v Berlíně. „Scénárista nás poslal na turecký trh u Kottbusser Tor. Jak jsme zjistili, tam se kromě zeleniny prodávají hlavně drogy. Měli jsme co dělat, abychom se odtamtud se ctí a v pořádku dostali.“

Sandra Pogodová: Německo? Buřty a pivo!

Co se vám vybaví, když se řekne Německo?
Buřty a pivo.

Změnilo natáčení váš dosavadní názor na tuto zemi?
Ano, bylo to pro mne jedno velké překvapení.

Znáte nějaké německé jídlo? Vaříte jej doma?
Netušila jsem, že klobása se dá jíst k snídani, k obědu i k večeři.

Která německá vlastnost by slušela Čechům a naopak?
Němci jsou proti nám velmi usměvaví, být milejší by nám prospělo. A jim bych zase půjčila trochu našeho smyslu pro humor.

Vzkaz divákům Bedekru? Nač se mohou těšit?
Na opravdu dobré tipy na víkendové výlety.

Petr Rajchert: Jsem rád, že jsem Čech!
Co se vám vybaví, když se řekne Německo?
Až na pár výjimek se mi vybaví čistota, funkčnost všeho, úcta k člověku a celkem pohodoví lidé. A samozřejmě ORDNUNG ve všem!

Změnilo natáčení váš dosavadní názor na tuto zemi?
Rozhodně ano! Třeba takové destinace, jako Berchtesgaden, nebo Rujana jsou pro mne (milovníka přírody) hodny další návštěvy a zevrubného průzkumu!

Znáte nějaké německé jídlo? Vaříte jej doma?
Teď po natáčení Bedekru znám několik »německých jídel«, ale doma vaříme úplně jinak. Kdybych si dopřával ty jejich ňamky, jezdila by pro mne každých čtrnáct dní sanitka. Buď kvůli totálnímu přežrání anebo ucpaným cévám!

Která německá vlastnost by slušela Čechům a naopak?
Kopíruji z první odpovědi: »čistota, funkčnost všeho, úcta k člověku a celkem pohodoví lidé«. – Samozřejmě, že se to nedá úplně zobecnit! Netvrdím, že je u nás bordel, nic nemaká, jak by mělo, nikdo si nikoho neváží a všichni jsou strašní prudiči! – Jsem rád, že jsem Čech!

Vzkaz divákům Bedekru? Nač se mohou těšit?
Diváci se mohou těšit na překvapení za překvapením, protože myslím, že pokud vnímali Německo (stejně jako já) jenom coby zemi, skrze kterou se má rychle projet, abychom se dostali někam, kde nás to bude bavit, vyvedeme je z omylu. A ještě doufám, že příjemným způsobem!

Foto: Česká televize