Udělejte si báječný vaječný likér od Pavla Berkyho z MasterChefa

Pochutnejte si na vaječném likéru od návrháře a bronzového soutěžícího MasterChef Česko 2020 Pavla Berkyho. Jednoduchý a chutný recept zvládne i začátečník…

Doba přípravy: 20 minut

Množství: 750 ml

 

Potřebujete:

200 ml smetany na šlehání

100 ml plnotučného mléka

130 ml salka

3 PL cukru krupice

3 vejce

250 ml kvalitnějšího rumu (do receptu jsem použil karibský rum Professore)

50 ml mandlového likéru Amaretto

1 vanilkový lusk

1 badyán

0,5 ČL mleté skořice

Pusťte se do toho:

Do hrnce dáme 200 ml smetany, 100 ml mléka a 130 ml salka. Přidáme zrníčka z jednoho vanilkového lusku, 1 badyán a vše přivedeme k varu.

Jakmile vidíme, že se směs začíná vařit odstavíme z plotny, přidáme 0,5 ČL mleté skořice i zbytek vanilkového lusku. Zamícháme a necháme louhovat minimálně 10 minut. Poté přecedíme přes sítko do jiné nádoby.

Připravíme si vodní lázeň, do mísy vyklepneme 3 žloutky a 3 PL cukru. Ruční metlou šleháme přibližně 6-7 minut (pokud máte kuchyňský teploměr, tak by měla teplota pěny dosáhnout maximálně 65-70°C).

Za stálého šlehání poté přidáme ⅓ mléka se smetanou, pořádně zamícháme a následně dolijeme zbytek mléka se smetanou. Směs šleháme dalších 5 minut do krémovité konzistence.

Mísu poté sundáme z vodní lázně a za stálého míchání přilijeme 50 ml Amaretta a 250 ml rumu.

Zamícháme a necháme odpočinout přibližně 10-15 minut, během kterých vám z likéru spadne našlehaná pěna. Poté přelijeme do čisté skleněné láhve.

Uchováváme v lednici, kde vydrží i několik týdnů. Konzumovat můžete již po pár hodinách, ale uleželý několik dnů je ještě lepší.

Processed with VSCO with preset

Foto: Archiv Pavla Berkyho

 


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/80747/virtual/www/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353