Tereza Bebarová: Zjistila jsem, čeho všeho jsem, vedle práce herečky, schopná

Terezu Bebarovou jsme vyzpovídali, když se ve svém útulném modro bílém domečku na kraji Prahy připravovala na křest svojí první knihy, která se jmenuje Čas na Te.Be. A každý měsíc se s ní jako se šéfredaktorkou můžete setkávat v novém časopise Na chalupě s Terezou Bebarovou.

Terezo, o jakou knihu jde?

Pro mě je to takzvaná srdcovka, je to vlastně takový kompilát, výběr toho nejzajímavějšího, co se nám podařilo za rok, co připravujeme náš projekt Čas na Te.Be., posbírat. Čtenáři v knize najdou vedle pestré mozaiky receptů, návodů, rad a dobrých tipů i rozhovory se spoustou šikovných a inspirujících lidí, kteří se často i v komplikované době dokázali vzepřít osudu.

 

Takže je to další publikace receptů?

Kdepak, nejen to. Je mnohem pestřejší a zábavnější. Receptů v ní najdete spoustu a výborných, protože mi do ní přispěli takové pekařské celebrity jako vynikající cukrář a pekař Josef Maršálek, ale také například technoložka pečení pořadu Peče celá země Zlatka Otavová, nebo královna bezlepkové kuchyně Radka Vrzalová a pět kousků tam mám i já, originály z naší rodinné kuchařky. Ale také obsahuje celou řadu dobrých tipů, rad, návodů a rozhovorů se zajímavými hosty, kteří se objevili v našem pořadu.

To zní zajímavě, ale proč takovou knihu vlastně vydáváte?

Tak za prvé bychom rádi čtenářům nabídli praktickou příručku, kterou mohou využít v kuchyni, v dílně, nebo třeba na chalupě a také bychom chtěli touhle knížkou poděkovat těm stovkám lidí, kteří se na našem projektu už před rok podíleli a podílí.

 

Zdá se, že v lockdownu jste zrovna nezahálela?
Kdepak, myslím, že to pro mě i pro celou mou rodinu bylo jedno z nejhektičtějších období. Ale určitě jsem v tom nebyla sama. Pro spoustu lidí to byla příležitost vystoupit ze zajetých kolejí. A jsem moc ráda, že nás to přimělo vytvořit něco vlastního. Díky tomuhle projektu jsem zjistila, čeho všeho jsem, vedle práce herečky, schopná. Poznala jsem spoustu zajímavých lidí a hromadu se toho naučila. Tahle knížka je toho důkazem a snad mohu prozradit, že s mým věrným spolupoutníkem Josefem Maršálkem už pracujeme na další.

Jak jste vlastně sháněli své hosty do pořadu?
Ze začátku nám v tom pomohla dobrá známost s manžely Izbickými. Ti pořádají už dvacet pět let v Berouně hrnčířské trhy a dali mi tipy na zajímavé řemeslníky. A postupně to začalo bobtnat.

Co vy? Máte vyzkoušeno něco z vaší knihy i u vás doma?
To víte, že ano. Když vás obklopí tolik šikovných lidí, tak vám nic jiného nezbývá. Některé tipy a vychytávky zdomácněly dokonce v celé rodině. Já tedy hlavně peču chleba, štrůdl, občas banánový chlebík od Pepy Maršálka (v tom jede mimochodem i moje maminka), můj tatínek zas vyrábí, díky manželům Abtovým z Tátova sadu, domácí cider, věnce dělám ze zásady už jen v kýblu, podle super inspirativní influencerky Terezy Rak atd. atd.

 

Nově jste i šéfredaktorkou nového časopisu Na chalupě s Terezou Bebarovou, který je určen především chalupářům a všem, kdo tráví veškerý volný čas na svých chalupách, chatách, usedlostech apod. Co všechno bude vaším posláním v časopise?

Ráda bych čtenáře postupně seznamovala s hosty svého lifestylového pořadu Čas na Te.Be., který vzniká u mě doma. V něm s mým báječným kamarádem pekařem a cukrářem Josefem Maršálkem pečeme úžasné dobroty a aby toho nebylo málo, dělám ještě rozhovory se zajímavými a inspirativními lidmi. Ráda bych je prostřednictvím časopisu představila a propagovala, protože je u nás nepřeberné množství nesmírně šikovných a talentovaných lidí, o kterých stojí za to vědět a poznat jejich práci a umění. Mezi mými »úlovky« jsou například sympatický umělecký kovář, tkadlena, která pracuje na 200 let starém stavu, úžasná mozaikářka, originální šperkař, výšivkářka, drátenice, sklář nebo také světově uznávaný nožíř, výrobce cenami ověnčených marmelád či manželský pár vyrábějící skvělý řemeslný cider. A všechny tyhle báječné lidi bych chtěla představit i čtenářům nového časopisu. Věřím, že tohle propojení bude skvěle fungovat.

Na jaké speciální rubriky či témata v časopise byste ráda upozornila budoucí čtenáře?

V časopise Na chalupě s Terezou Bebarovou bude mít k mé velké radosti svůj prostor i báječný Josífek Maršálek, který nás všechny potěší svým uměním, božími recepty a radami. A věřte, že bude na co se těšit, protože za těch 81 dílů Času na TeBe, jsem se od Josefa dozvěděla tolik zajímavých věcí, tipů a rad, díky kterým je pak pečení mnohem snazší a zábavnější. Ráda bych také čtenáře pozvala do různých řemeslných dílen, kde vznikají nejrůznější skvosty. A samozřejmě hlavně do nádherných chalup, chat a stavení, kterých je v českých a moravských luzích a hájích nepřeberné množství.

 

Foto: Nakladatelství XYZ, Mafra