Tchyně Pavla Soukupa v pořadu Prostřeno! o zeťákovi mluví jako o dědkovi!

Složení i jídelníčky téhle pražské a středočeské pětky dávaly tušit, že to bude pestrý týden. A taky že ano, navíc se můžete těšit na pohodu s velkorysými a přejícími hostiteli. Samozřejmě trošku taktiky nechybí, stále se hraje o 50 000 korun, ale čtyři ženy a jeden muž si mají o čem povídat a poradí si i s nestandardními situacemi. Bývalá tanečnice Ismenia již překročila osmdesátku, přesto jde do soutěže, kam ji přihlásily děti. Zaujme svým původem i bohatým životem, ale protože ji trápí omezená pohyblivost, zapojí hosty do servírování. Hlavně číšníka Honzu, kterého bolí zub. Zajímavou hostitelkou je také emigrantka Ivana, která žije střídavě v Praze a v Austrálii. Úkol týdne Středočechům trochu zamotá hlavu. Příprava speciality z mořských plodů občas skončí u tyčinek surimi, nikomu to ale moc nevadí, protože velcí fandové »mořských potvor« se tentokrát nesešli. A kdo to nakonec vyhraje? Sledujte od pondělí 3. března Primu a uvidíte…


Pondělí: číšník a barman Jan (29)
Do poněkud syrového bytu pozve své čtyři soupeřky nervózní mladík Jan. Jediný muž týdne se těší na ženy, a to mu vyjde. Vaří rád a předkrmem zaboduje. Dámám chutná rozpečený sýr na salátku, kulajda se nepovedla na sto procent, ale kdo jí kopr a houby, pochutná si. Steaky z panenky a žampionů portobello byly shledány šťavnatými, bramborová kaše bohužel vystydla. Hruškový závin se Honza naučil v dětství, když s dědou sbírali ovoce ze sadu, které bylo třeba zpracovat. A jaké padly výtky? Povinný úkol – krevety – nedopadl nejlépe, čekalo se na hlavní chod, dezert s marcipánem byl sladký až až a pasivní sledování přípravy mojita bylo nudné, barman Honza měl ženy do přípravy koktejlu zapojit nejen jako konzumentky.

Úterý: bývalá tanečnice Ismenia (82)
„Když nemá člověk nohy, musí mít vlohy,“ říká s černým humorem dvaaosmdesátiletá bývalá tanečnice Ismenia, vdova po architektovi, který navrhl vilu Karla Gotta nebo Folimanku. Narodila se v Argentině a na stará kolena ji zradila právě kolena. Hostitelka kvůli své artritidě nezvládá servírování, kuchyně je navíc v jiném patře vily. „Dostal jsem černého Petra,“ říká číšník Honza, který paní Ismě pomáhá nejvíce a ještě ho bolí zub. Jak hosté přijmou, že se musí sami obsloužit? Menu vzbuzuje větší naděje, než ve výsledku chutná. „Asi často navštěvovala gurmánské restaurace, je proto zvyklá vařit trochu jinak,“ myslí si emigrantka Ivana. Předkrm a polévka jsou určitou vzpomínkou na vyhlášenou čínskou restauraci ve Vodičkově ulici, ale vařenou slepici tam určitě nepodávali s kečupem a v čínské polévce plavaly skleněné nudle. Co se vyklube z »Pochoutky vodníka Čochtana«? Šmejdění vzbudí zvědavost a přinese jedno odhalení. Kromě sbírky mlýnků a hostitelčiných fotek s Janem Werichem je tu i rodinné foto s Pavlem Soukupem.

Je to syn? Kdepak – zeť! „Je to dědek, já bych ho nechtěla ani náhodou,“ prohlásí o muži své dcery poněkud drsně svérázná dáma. Přes věkový rozdíl se u paní Ismy hosté cítí jako doma a nakonec dostanou bowli a dočkají se porce poněkud zmatené zábavy.

Středa: emigrantka a cukrářka Ivana (52)
Paní Ivana, která se svým přítelem žije střídavě v Austrálii a v Praze, má ambice představit jinou kuchyni než českou. Jak se jí to povede? Iva ví, že riskuje… Uspět by mohla s úkolem týdne – usmaží kalamárové kroužky podle receptu svého zetě. Jsou ale mražené, nebudou nakonec jako gumičky do vlasů? »Exotická mrkvička« je vlastně polévka s orientálním kořením, úvodní kachní prsa na mangovém salátu hostům chutnají, stejně jako »vepřová panenka po marocku«. Maročané by asi měli s vepřovým problém, ale Iviným hostům maso chutná, hlavně kuskus se zeleninou. I datlové bochánky s karamelou polevou si vyslouží chválu. Nikomu nezkazí chuť paní Isma, která se bojí, aby datle nebyly prolezlé červy. Výsledkem tvůrčí zábavy je sklenička na památku, kterou si už nikdo nikdy nesplete.

Čtvrtek: laborantka Daniela (48)
Do útulného venkovského stavení, zařízeného podle zásad feng-šuej, pozve své hosty paní Dana. Honza touží po pořádné polévce a dočká se hovězího vývaru s mrkví a masovými knedlíky. Odrazí se v Danielině menu její láska k pikantním pokrmům? Kupodivu ani ne. Krabí pomazánka s broskví je improvizace, Dana na venkově »nechytila kraba« a podle Jana z toho vyšla »klasická pomazánka, jaká se dělá v každé české domácnosti«. Zato paní Isma tyčinky miluje a s láskou zavzpomíná na legendární konzervu chatky za bohdá pět korun. Tři barevné sýrové kuličky jsou předkrm »známý z různých party«. Hlavní chod – krůtí s fazolkami a americkými brambory – nadchne milovníky fazolek, kterých je u stolu většina. Hosty také potěší vlídná a pozorná hostitelka, která, přestože se řízla, si našla čas na česnekové i bezčesnekové varianty příloh. Na stole nebude chybět ani koláč – s tvarohem a brusinkami. Při zábavě, která je shodou okolností skoro stejná jako v úterý, se Míša skoro udusí zázvorem při testování koření.

Pátek: zasloužilá maminka Michaela (41)
Míša je veselá kopa a ženská od rány. To je patrné už v její ložnici, kde má zvoneček na přivolání manžela nebo jízdní řád rodiny s pěti dětmi. Ve finále jí ale v kuchyni potečou nervy, a dokonce i slzy. Poprvé při krájení cibule a podruhé, když se jinak zkušené kuchařce rozvaří bramborový knedlík a piškotová roláda nejde od plechu. Jak to nakonec zvládne? Protože Michaela v předchozích dnech upozorňovala na to, že nemusí zahraniční ani pikantní speciality, nepřekvapí od ní české domácké menu se zelňačkou a hovězím na houbách s knedlíkem. Co překvapí, že jídla jsou docela ostrá, skoro jako Míšin slovník. Šneky z lískového těsta hostitelka doplní úkol týdne, který má sice k mořským plodům daleko – ale falešné krabí tyčinky s vlastním naloženým zelným salátem s červenou řepou jsou chutné. Paní Isma má pro hostitelku jen slova chvály. Pobaví i hádání zvířátek a potěší hezké finále celého týdne. Vítěz si totiž nenechá všechno jenom pro sebe…

Foto: TV Prima