Šok! Zdeněk Pohlreich odchází ke konkurenci!

Roky šlapal na paty českým restauracím. Chtěl, aby se tu dalo dobře najíst. Doba katastrofální úrovně pohostinství v Česku je naštěstí už pryč a republiku zaplavilo množství fantastických podniků. Chodit do restaurací už není výsadou elit. Rozhoduje nápad, koncept a kreativita šéfkuchařů. Zdeněk Pohlreich se padesát let pohybuje v profesionální gastronomii, nyní z doporučení diváků vybere dvanáct restaurací, které budou muset projít jeho zátěžovým testem. Ty nejlepší se mezi sebou utkají v novém pořadu TV Nova Pohlreichův souboj restaurací, který se právě začíná natáčet. A Zdeněk Pohlreich, který dosud zářil na konkurenční Primě přechází na Novu!

„Za poslední roky se stav české gastronomie proměnil k lepšímu. A tak už se mi nechce jezdit a nahánět ty, co to dělají špatně. Naopak, chtěl bych ukázat nejlepší restaurace. Ne nutně ty nejznámější, nechtěl bych ukazovat ty, které každý zná, které plní stránky médií. Spíš hledáme něco, čemu pracovně říkáme »neobroušené diamanty«, i když řada z nich se již opravdu pěkně blýská,“ vysvětluje koncept soutěže Zdeněk Pohlreich a dodává: „V kuchyni poznáte, jestli je to kvalitní práce, jestli jde o poctivou práci, jestli ti kuchaři vědí, co dělají, a dělají to dobře. To se určit dá. Stejně tak se dá určit, jaký servis poskytuje ta daná restaurace, jestli se v ní lidé cítí dobře. A tohle všechno budu hodnotit. Fenomén návštěv restaurací je celosvětová záležitost a jedna z důležitých věcí kultury každé země. Jde o příjemný způsob trávení volného času, něco, co jednoznačně přispívá ke kvalitě života a nemusí být nezbytně vyhrazeno pouze pro elitu. V současné době jsou restaurace oblíbeným tématem konverzace, sdílením prožitků z dovolených a podobně. I to posouvá jejich kvalitu směrem vzhůru, o tom není pochyb.“

Soutěž se nezaměří jen na klasickou českou a moderní kuchyni, ve výběru se objeví i italská, americká nebo asijská kuchyně – ten nejzajímavější průřez toho, co česká gastroscéna nabízí. Proti sobě se vždy postaví dvě restaurace se stejným zaměřením. Dostanou několik úkolů, včetně zátěžového testu – podnik naráz navštíví třicet lidí a restaurace dostane dvě hodiny na obsloužení všech hostů, a to tříchodovým menu. Hodnotit se bude nejen kvalita pokrmů, ale také servis, jak se lidé v dané restauraci cítí, jak fungují týmy. Následně se proti sobě obě restaurace postaví v kuchyni Zdeňka Pohlreicha. Z jedné konkrétní suroviny budou muset připravit jídlo, které je stylem vystihuje, ale které je také dostane do dalšího kola. Protože vyhrát může jen jeden.

„Divák se může těšit nejen na zábavu, protože Zdeněk Pohlreich zábavný dokáže být, ale také na napětí, boj a soutěžení. A navíc se dozví, kde se může dobře najíst. A nemusí to být nutně za spousty peněz, protože se soustředíme na rodinné, menší resturace. Pohlreichův souboj restaurací tak hezky doplňuje dva další populární kulinářské pořady, které televize Nova připravuje: MasterChef Česko a Souboj na talíři. Jde o kombinaci zábavy, napětí a dobrého jídla z kvalitních surovin,“ říká showrunner připravovaného pořadu Radovan Síbrt, který je rád, že točí s hvězdou oboru, Zdeňkem Pohlreichem, a dodává: „Několik let jsme hledali, jak spojit síly s jednou z největších ikon české gastronomie. Již v minulém roce měl Zdeněk menší roli v MasterChefovi, zvažovali jsme, jak jej získat pro Souboj na talíři, ale až nyní se podařilo najít formát, který by Zdeňkovi vyhovoval a kde by se dala jeho postava rozvíjet.“

Během své dlouhé kariéry zažil gastronomii v socialismu, v zahranicčí, v korporacích i ve vlastním podnikání. Za ty roky již leccos zažil. Přesto je pro něj Pohlreichův souboj restaurací vzrušující výzvou. „Pro mě osobně je to zajímavá změna s novým formátem, v jiné televizi, moc se na to těším,“ uzavírá Zdeněk Pohlreich.

 

Foto: TV Nova