Saskia Burešová vaří: S tymiánem z mého okna a rozmarýnem z mé zahrádky!

Jedna krásná dáma a tři staří bardi – to je další sestava VIP Prostřeno. Konkrétně v úterý uvaří někdejší legendární hlasatelka a moderátorka Saskia Burešová a po ní herec Ladislav Županič. Ve čtvrtek pokračují herec Jaroslav Sypal a zpěvák Milan Drobný. První dva kuchaři a hostitelé se narodili ve znamení Lva a jako takoví by to měli být mlsouni s vyloženě gastronomickým jazýčkem, kterým dělá dobře, když mohou dlouho stolovat a u toho se dobře bavit. Podle horoskopu mají v oblibě francouzskou kuchyni a červené víno, ale to neznamená, že si rádi nedají i dobré domácké jídlo. Ovšem sváteční stolování a výjimečné příležitosti, jako je právě VIP Prostřeno, si vzít nedají – rádi se blýsknou. Tak uvidíme, jak v úterý dostojí Saskia Burešová a Ladislav Županič lví pověsti; předvedou se s grácií a rozesmějí hosty zábavnou konverzací?

Saskia Burešová a její cesta kolem světa
Krásná dáma pozve pány do svého útulného zabydleného domova, odtud ale podniknou kulinářskou cestu kolem světa a na moučník se vrátí zase domů. Prvním jídlem tohoto VIP týdne bude italská polévka „s tymiánem z mého okna a rozmarýnem z mé zahrádky“, protože Saskia si spoustu věcí vypěstuje sama. „Já bych to nazvala chuť a barvy slunného jihu,“ říká o své tomatové polévce první kuchařka.


Pak doufá, že mlsné jazýčky hostů uspokojí vepřové čínské »mlsné jazyky«, což je předkrm. „Láskyplně to budu vařit dvě hodiny,“ říká trochu ironicky s úsměvem dnešní hrdinka v zástěře. V Asii zůstaneme i na hlavní chod, protože »Exotická variace« čerpá z indické kuchyně. A už zase doma herce Jaroslava Sypala, Ladislava Županiče a zpěváka Milana Drobného přivítá »Sladký polibek« – což je stará dobrá česká bábovka. Najde se někdo, kdo jazyky nejí? Ladislav Županič, jehož hlasem u nás promlouvá Clint Eastwood, »čínu« miluje a už se moc těší.


Zkušená kuchařka tvrdí, že vaření před kamerou je horší nervák než přímý televizní přenos, ale co je to proti profesionálce Saskii, která diváky ještě stihne názorně provést svojí lekcí vaření. A co hostitelka na svoji ryze pánskou návštěvu? „Já mám druhý Vánoce,“ říká nadšeně, když spatří ve dveřích Ladislava Županiče, s nímž hrála Ginger a Fred, stejně jako Milana Drobného, kterého zná léta. „Jsem ráda, že mám tři chlapy,“ těší Saskii. Základem hlavního chodu, indického jídla, je krůtí prso, které je nejprve třeba pečlivě a trpělivě nakrájet na nudličky. A už podruhé přijde na řadu závor a k tomu mango. Předkrm i polévka vyžadují pracné pasírování, pak je to ale podle kuchařky »prima cucina«!


Co na to pánové, kteří správně tipovali jako kuchařku ženu? Jardu Sypala potěší polévka, která mu chutnala podobně jako rajská omáčka od jeho maminky. Milan Drobný nemá rád polévky »kejdy« a rajská krémová hustá je. Láďa Županič je prý vděčný strávník. Saskia si přesto myslela, že toho pánové spořádají víc. Jsou to prý malí jedlíci. Možná i proto, že mluví páté přes deváté a u stolu vytahují »veselé historky z natáčení«. „Byli jste báječní,“ pochválí návštěvu hostitelka, která umí nejen uvařit, ale také se od srdce zasmát, společnost bavit a držet s pány krok. A co po malé Saskiině lsti na hosty prozradí grafolog? Uvidíte!

Ladislav Županič, jeho výlet do Písku a malé faux pas s řízky
Herec a dabér Ladislav Županič, jehož parketou je muzikálové divadlo, své hosty pozve do Písku, kde to má rád. A protože si v kuchyni zase tak úplně nevěří, bude mít k ruce profesionálního kuchaře. Sice riskuje, že přijde o pár bodíků, ale chce se vytáhnout. Hlavní chod má být osvědčená klasika s malou obměnou. Bude řízek, ale z roštěnce a s brambory z papiňáku. Prý malý zlepšováček – brambory jsou měkké za pět minut! Předkrm – marinovaný grilovaný lilek s mozzarellou a výraznou chutí česneku – se inspiroval ve Středomoří. A nakonec přistane na stole oblíbenec všech – horké maliny. „Řízek nikdy nezklame,“ uvědomuje si Saskia starou pravdu, ale je to avizované hovězí maso, jak kuchař sliboval? Omyl! Je vepřový, v kuchyni došlo k záměně. „Možná ale hovězí tak pečlivě rozklepal, až se z hovězího stalo vepřový,“ utahuje si z kamaráda a jeho faux pas Milan Drobný.


„Ta mrkev, to není mrkev, to je losos. A je fakt bezvadnej, chutná jako mrkev,“ pokračuje, až z toho Jaroslavu Sypalovi nebezpečně zaskočí. „Ještě teď mě bolí bránice, jak jsem se smál,“ říká herec malé postavy, který už pomalu ani neví, co jí. Saskia Burešová je ráda, že hovězí »řízek podle Antmana« omylem nahradil vepřový. „Do toho jsem si zobla tak dvakrát,“ přiznává po tom, co ochutná, když se Ladislav Županič pokusí o záchranu a přinese další várku řízků, tentokrát už z roštěnce.


„Aspoň zbyde na výslužku domů, to je taky příjemné,“ žertuje hostitel. Večeře se kvůli přestávkám a popleteným řízkům trochu protáhne, ale kolegové si mají stále co říct. A ještě je tu večerní překvapení – projížďka kočárem po starém hřebčíně. „Je chladno, ale koně miluju,“ potěší zábava zpěváka Milana Drobného. A všechny bez rozdílu nadchne dezert. „To byla krásná tečka za dnešním večerem, protože to bylo opravdu dobrý,“ uznale chválí Saskia i pánové zmrzlinový pohár s horkými malinami a se šlehačkou.

Příště uvidíte:
Ve čtvrtek uvaří herec a zpěvák. Jako první pozve Jaroslav Sypal alias poručík Hrubec či tajný agent Hruška své nové kamarády do Duchcova. A po něm prostírá znalec života Milan Drobný, který v Semaforu dlouho čekal na svůj velký hit. Když ale nazpíval Kočku, každý mu tenkrát uvěřil, že je »vynálezcem korzetu a lásky advokát«. Jak se ale oba pánové umí otáčet v kuchyni, to teprve uvidíme!

Foto: TV Prima