Prozradíme vám, co vaří Lenka Kořínková, když má kytičkový den!

Mladý atraktivní herec, jehož znají diváci Prima Family ze seriálu Ošklivka Katka, byl prvním amatérským kuchařem dalšího týdne letního speciálu VIP Prostřeno! Temperament zpěvačky Heidi Janků, která vaří dnes večer, je nakažlivý… „Nevím, jak se bude kuchař cítit, až půlku jídla oddělím s tím, že ho nejím,“ říká nekompromisní Lenka Holas Kořínková. Herečka, spisovatelka a spolužačka Jany Bouškové a Václava Vydry emigrovala v roce 1981 do Austrálie. Po deseti letech se vrátila, aby znovu odjela a zase se vrátila. Dnes je lektorkou angličtiny.


Lenka se už dlouho zajímá o výživu a je průkopnicí dělené stravy – »kytiček« a »zvířátek«. Bude se striktních zásad nemíchání bílkovin a uhlovodanů držet i při svém středečním vaření? „Rozhodně si myslím, že dělená strava má podíl na tom, jak vypadám,“ myslí si Lenka. Richard Nedvěd je kouzelník ze soutěže Československo má talent a poslední z této VIP čtyřky. Co vykouzlí vynálezce »trapnomagie« soupeřům na talíř? Během show se mu prý povede každý pětadvacátý trik, tak to snad nebude platit o jeho vaření. Uvidíme… Všichni se bojí Lenky Holas Kořínkové, a pokud si nenecháte ujít další letní cyklus VIP Prostřeno!, uvidíte, zda oprávněně.

Středa: Dělená večeře Lenky Kořínkové
„Já si budu užívat dnešek báječně, já budu vařit ty svoje dobroty, co chutnají mně,“ těší se na svůj večer Lenka, která se nemíní nijak honit. „Ten den je můj,“ říká a jde se kochat okolím místa, kam pozvala své hosty.
Jak se k ní těší hosté? „Lenka je tak trochu rýpalka, ale to respektuju,“ říká Heidi Janků. Lukáš počítá s tím, že jako hostitelka umí překvapit. I Richard si myslí, že „Lenka je rýpalka, všechno chce rozvést, zaměří se na detaily a většinou to zabere dost času.“


Lenka uvaří ve vypůjčeném domečku. „Já mám ráda obyčejné prosté věci, říká o venkovském domě a svém vkusu dnešní hostitelka. Ve středu jsou na menu kytičky: „Já tak žiju a jím, tak proč bych to měla dělat jinak?“ A protože je kytičkový den, pomazánky na předkrmové toustíky nejsou sýrové, ale z tofu. Polévka je zelená, ale nikoliv hrášková jako v pondělí, nýbrž avokádová. Na tu se nejvíce těší Lukáš, zato vůbec ne Heidi, která dává přednost »polévkové klasice«. A to ještě neví, že chuť avokáda zjemní mléko sójové a že v ní bude kukuřice, kterou nesnáší.


„Potom bude buřtguláš, ten tady všichni znaj,“ plánuje Lenka. Bude hlavní chod z pravých párků, nebo ze sójového masa? Vyvrátí alternativní kuchařka Heidi, že co je zdravé, nemůže být dobré? „Jestli jsem na něco hrdá, tak je to moje kuchařská kniha sladkostí,“ chlubí se spisovatelka. Sladkou tečkou budou tedy žloutkové řezy, roláda a štrúdl podle její kuchařky, ale upeče to jiná paní.


Lenka upozorňuje na to, že není moc zručná – a není. A prostírat se nebude, „já nemám ráda ty formality,“ odbude přípravu stolu nijak zvlášť pozorná hostitelka, která chce, aby jí hosté pomáhali sklízet ze stolu jako v Austrálii. Pití nic moc, kvůli chybějícímu otvíráku a uraženému hrdlu se bude cedit pivo přes kávový filtr. To může projít snad jedině VIP… A jaká bude zábava? Rockový nářez – vždyť Lenka přece kdysi zpívala!

Čtvrtek: Hustá vtipná kaše hustého vtipálka Richarda Nedvěda
Poslední hostitel se má. Normálně prý vstává v jedenáct, ještě chvilku poleží, projde internet a jde si někam zakouzlit. Dnes ale musí nakoupit a uvařit. „Umím polívku a topinky taky umím dobře,“ říká o svém vaření Richard Nedvěd, který začal s kouzlením v šestnácti letech.
„Mám rád křečky a saláty, ale vůbec nemám zajímavej soukromej život,“ myslí si kouzelník, který se chystá vařit v úplně prázdném bytě, kam se právě nastěhoval. Přitom mu přítelkyně dělá asistentku. „Vleze mi do bedny a ve vší slušnosti ji přeříznu,“ svěřuje se Richard. Pro Lenku je Ríša miminko, pro Heidi, která obdivuje jeho práci, favorit. Co ale až ochutná jeho improvizovaný Caesar salár a ratatouille? Lukáš tipuje soupeře na »nějakou vtipnou kaši«, bude to ale kaše krupičná.


Richard svádí v kuchyni skutečný boj. Na mobilu si čte recepty z internetu, tyčovým mixérem šlehá zálivku i s římským salátem. V jeho holobytě chybí vývrtka, podaří se láhev teplého vína otevřít botou? „Předkrm byl hrozně legrační, v mých představách byla mísa veliká, tak jsem zklamaná,“ stěžuje si Lenka nad svou pidimističkou. I Heidi by si přidala: „Caesarův salát mě chutnal moc, škoda, že ho bylo tak málo,“ říká Heidi, která, přestože prý na zeleninu není, docela si pochutnala i na ratatouille, jež mohlo být teplejší a měkčí.
Vařila myšička kašičku – tak to tu ještě nebylo. A vařili ji všichni. „Já jsem dlouho krupičnou kaši nejedla ani nevařila, bylo to zajímavé, takže jsem si to zopakovala, směje se Heidi Janků. Jak ale ohodnotit společné dílo? „Deset bodů postačí,“ napovídá hostitel Richard. „Byla to velká recese,“ soudí Lukáš. Byly v kaši hrudky? Byla dost sladká a maštěná? Splňovala kritéria Lenčiny diety?
A co přišlo po kašičce? Hlavolam! A bláznivý dezert korunuje bláznivou večeři. Kdo najde v »Harryho jablku« místo hvězdičky blesk, je Harry Potter! Kdo to bude? A kdo pojede k moři? Uvidíte ve čtvrtek večer na Prima family.

Foto: TV Prima