Je to normální? Kouzelník Pavel Kožíšek poslouchá rýži!

Proč poslouchal kouzelník Pavel Kožíšek praskání rýže? Lada Nosková, majitelka firmy Diet Plan, si pozvala Pavla a jeho asistentku Martinu Dvořákovou, aby se naučili připravit rychlé a zdravé pokrmy z jahod. Vařilo se jahodovérizoto, jahodové tiramisu, salát s jahodami a feta sýrem, krevetky s jahodovým dipem a tortilla s jahodami. I jim se původně zdálo, že rizoto z jahod je strašák z mládí podobný rýžovému nákypu, ale výsledek byl nakonec pro všechny příjemným překvapením.


Podle průzkumů jíme velice nezdravě a tak se odborníci snaží odnaučit zlozvyky a díky kvalitní stravě nám dělat z jídla potěšení a prodloužit nám život. Jednou z variant je učit lidi správně a zdravě vařit. Krátkodobé omezování se v jídle není řešením. Pouze trvalou změnou stravovacích návyků zhubnete jednou provždy. Proto je potřeba zaměřit se na změnu jídelníčku a správné stravovací návyky, což je důležité pro udržení optimální váhy a dobré kondice. Právě proto si na jeden rychlokurs zdravého vaření a hubnutí pozvala Lada kouzelníka Pavla Kožíška a jeho asistentku Martinu Dvořákovou. Oba zkoušeli nejprve nějakou dobrotu vykouzlit, ale s tím samozřejmě neuspěli. Oblékli si tedy zástěry a spolu s ostatními účastníky se vrhli na výrobu zdravého menu, které pro ně připravila Lada Nosková.


Pavel si rád stoupne k plotně, ale samozřejmě nezná všechny kulinářské finty jako profesionálové. Proto pozorně naslouchal rady od šéfkuchaře Vaška Šulce a žasnul, co vše musí kuchař znát: „Když se rýže připravuje na pánvi, musí se poslouchat, podle praskání poznáte, v jakém stadiu se nachází a kdy do ní můžete přilít víno,“ radil Václav.
„Dnešní menu mně naprosto vyhovuje, nejen že je zdravé, ale i snadné na přípravu a jí se nekomplikovaně. Nemám totiž rád obírání kostí. Pro někoho je to požitek hezky si ohlodat kostičku, ale mě to nebere. Abych doma vůbec jedl, tak mi maminka, jako malému, vybírala všechny kosti – u kuřete, králíka a podobně. Manželka tohle ze začátku odmítla dělat, ale už se naučila. Tchyně stávkovala dva roky, ale i ona nakonec podlehla a maso mi pěkně dneska obírá,“ vzpomíná s úsměvem na tváři kouzelník Pavel Kožíšek. „Říká se, že co je zdravé, není chutné. Ovšem výsledek vaření s Ladou a Václavem mi toto tvrzení naprosto vyvrátil. Oblizovali jsme se až za ušima,“ dodal Pavel.


A zachutnala mu i tortilla s jahodami. „Tento jednoduchý recept jsem si okamžitě zapamatoval a co nejdříve ho připravím svým dětem. A nejen tortillu, ale i salát, který jsem se také naučil, určitě velice ocení. Nikdy by mě nenapadlo, co vše se dá z jahod připravit a kombinovat. Jsem rád, že jsem Ladu poznal a budu z ní tahat rozumy,“ dodal Kožíšek.


„Měníme stravovací návyky lidí a s tím je spojeno zdravé vaření. Jíst a vařit zdravě není těžké, když víte, čemu se vyvarovat a jak jídlo nejen chutně, ale především nutričně správně poskládat. Tentokrát jsme připravily jahodové menu, což se může na první pohled zdát jako knedlíková, lívancová, zmrzlinová párty. My jsme toto téma, ale uchopily netradičně, moderně, sexy, ale hlavně zdravě. Vznikla lehká večeře, kterou si zamilují i naše děti. A navíc je příprava snadná a hotová v pěti minutách,“ popisuje expert na zdravé hubnutí Lada Nosková.

Ladin recept na tortillu s jahodami
Na suché pánvi nahřejeme tortillu z obou stran asi jednu minutu, aby zvláčněla a dala se balit. Potřeme tence lučinou a poklademe plátky poctivé masité šunky. Na šunku narovnáme trochu ledového salátu a pár jahod nakrájených na plátky. Poté tortillu svineme do roličky tak, aby z ní po stranách nic nečouhalo. Zabalenou pak ještě jednou opečeme ze všech stran na suché pánvi, aby se přehyb přilepil. Překrojíme na půl a můžeme podávat.

Foto: DietPlan