Jaroslava Obermaierová udělala Větrovcovy roštěnky

Bude to umělecký babinec. Dámy jsou z jedné branže, ale až na jednu výjimku se vzájemně moc neznají. Potká se herecké kvarteto Gabriela Filippi, Jaroslava Obermaierová, Miluše Bittnerová a Jana Krausová. V pondělí otevře dveře svého hezkého bytu dvojnásobná maminka, herečka a moderátorka Gabriela Filippi. Hned po ní pozve kolegyně na svoji chalupu Jaroslava Obermaierová, nejzkušenější z hereček, která už v deseti letech tančila v Národním divadle. Legrace je, že například Miluška vaření normálně moc nedá, ale není sama. Jak se dámy popasují s vlastním vařením a rolí zábavné hostitelky uvidíte v úterý a ve čtvrtek jen na Prima family.

Gabriela Filippi a její biovečeře plná vůní
„Máma od dvou dětí na plný úvazek, manželka, někdy možná prostořeká, a autorka Léčivého divadla Gabriely Filippi,“ tak se charakterizuje první hostitelka, kdysi též kandidátka na miss. V kuchyni bude mamince pomáhat dcera Sofinka, prý to bude rychle a natotata! Gabriela se určitě nemusí stydět za svůj byt, který si s mužem dávali dohromady sami a kde dominuje krásný otevřený prostor. „Kuchyňka je ale malinká, já tady netrávím příliš mnoho času,“ přiznává hostitelka, která ráda vaří rychle a zdravě.


Komplikací možná bude, že Miluše Bittnerová i Jana Krausová mají bezlepkovou dietu, takže nesmí pšeničnou a žitnou mouku. Gabriela je vyznavačkou zdravé výživy – alespoň pro svůj večer. A podle toho vypadá i její lehké a zdravé menu: miso polévka, marinovaná mozzarella, topinky z kváskového chleba, losos pečený v bylinkách se zajímavou přílohou a borůvkovo-malinový koláč s vanilkovou omáčkou ze soji. Při ručním hnětení těsta pekařka věří, že do toho zapracovává veškerou svoji sílu i myšlenky a hostům bude moučník ještě více chutnat. „Je to krásný okamžik,“ říká maminka o své pomocnici v kuchyni, „Sofie se odpojila od přístrojů a komunikuje se mnou.“
Další přípravnou prací i vzpomínkou na léto u moře je naložení lososa do voňavých bylinek. Na naložený sýr se už všichni těší, citron bude bio jako většina surovin. Miso polévka se prý překládá jako „pramen života“, je to ideální pokrm hned po ránu, přísahá kuchařka. „Je to energetická bomba, samotné miso se nikdy nevaří, ideální v zimním období.“ No uvidíme, Jaroslava Obermaierová si myslí, že „všechno, co je zdravý, není dobrý“. Změní názor? „Miluško, ty budeš vařit!“ překvapeně spráskne ruce paní Jarka, když jako poslední dorazí Miluše Bittnerová, známá svým nevařením.


„Miluška, to je skoro takový jako moje dítě,“ říká Jaroslava. Jana Krausová všechny příjemně zaskočila tím, jak úžasně mladistvě stále vypadá. Není to zázračným účinkem polévky miso, jakou prý také doma dělá? Vášnivá houbařka Jaroslava se skoro udusí houbou šitake. Bezlepkové dietářky jsou zvyklé nosit si naštěstí sebou vlastní chleba. „Já mám vždycky v restauraci tendenci vysvětlovat číšníkovi, proč si vytahuju pytel s chlebíčkem,“ říká o svých potížích Miluška. Naložená mozzarella chutná i Jarce, která je jinak spíš na českou kuchyni a módním potravinám prý moc nehoví a nerozumí. „U nás na Žižkově to stejně nemají,“ směje se.


A jak dopadne losos? „Mám hrozně ráda ryby, ale moc je nemůžu, hlavně ty tučné,“ aspoň ochutná Jana Krausová. „Ježíš, to bude zítra večírek,“ děsí se dopředu zítřejší kuchařka Jarka. Další raritou na talíři je příloha, luštěnina quinoa, prý ideální pro bezlepkovou dietu. „Je to něco mezi jikrama, takový drobení pro slepice. Když to koušu, tak neslyším, co říkáte,“ žertuje Jaroslava, které to přeci jen trošku leze na nervy. Od léčivých vůní, což je téma Gabrieliny zábavy, přejdeme k závěrečné vůni ovocného koláče. Kdo je a kdo není na sladké? Kdo se musí spokojit s vanilkovým přelivem ze soji?

Jaroslava Obermaierová dopřeje děvčatům nářez a cetky z bazaru
Dvojitá porce VIP vaření pokračuje na chalupě u zkušené herečky Jaroslavy Obermaierové. „Nevařím pravidelně, toho času není moc, spíš v sobotu a v neděli,“ říká o svém angažmá v kuchyni. „Postupně jsem to dobudovala z letního domečku, syn se sem vlastně odstěhoval,“ představuje svůj druhý domov, kam jezdí už třicet let, paní Jarka. „Od útlého mládí pracuju na divadle, v televizi, u filmu, jak kdy. Myslím, že jsem celkem hodná, kdysi jsem se vztekala, ale už jsem pochopila, že to nemá cenu. Snažím se být veselá,“ říká o sobě druhá hostitelka.
Přestože je nachlazená i nevyspalá, smysl pro humor ji neopouští. Když si uvědomí, že postrádá bezlepkovou mouku, pomůže jí kamarádka hostinská? Co uvaří paní Obermaierová kolegyním? Českou klasiku, jak so domnívá včerejší hostitelka, roztomilá Gabriela Filippi? „Tři dobrý klasický chody,“ očekává od Jaroslavy Jana Krausová, která miluje lidová jídla z brambor. Vyhlášené jsou například její plněné papriky nebo kohout na víně. První Jarčina specialita je předkrmem stručného tříchodového menu. „Mně to jídlo normálně nechutná, ale ty Jarčiny papriky ano,“ chválí pokrm znalá Miluška.


Větrovcovy roštěnky a moučník bez mouky jsou další chody. „Ty roštěnky jsem ještě neochutnala, o tom mi Jarka pouze vyprávěla, tak jsem zvědavá,“ těší se kolegyně Bittnerová. „To budou pikantní roštěnky, protože Větrovec byl pikantní pán,“ tipuje Jana Krausová. Gabriela prý ani neví, jak mají roštěnky vypadat. Milovnice zeleniny se ale dočkají zeleninového nářezu. „Pak jsem se rozhodla, protože sladké je jed a já to moc nemusím, že jsem koupila dobrý holandský sýry,“ říká o překvapení v podobě moučníku bez mouky paní Jarka. Sýry hýří barvami jako talíř se zeleninou – jen oči přecházejí. „Já je naučím ovocné koláče!“
Kolegyně dostanou sýr s holandskou vlajkou a dřeváky z porcelánu. „Moučník bez mouky, čtvero ročních období, byl stejně famózní jako Vivaldiho skladba,“ chválí slaný dezert Gabriela. „Ty seš výtvarnice,“ ocení servírování jídel Jana, druhou profesí výtvarnice. „Konečně se Gábina nají,“ dělají si z včerejší kuchařky legraci kolegyně. „Samá zdravá výživa, jak se ta přetvářka má ale dlouho vydržet,“ utahuje si sama ze sebe Gabriela Filippi, která přiznává, že si dá občas také ráda klobásu. Miluška ji dokonce podezírá, že si schovává pod polštářem bůček. Jak dopadne hlavní chod nazvaný po slavném herci? „Mám moc ráda smetanový omáčky, tady to bylo moc dobrý i ty kapary,“ libuje si překvapivě dál milovnice racionální stravy.
Atmosféra je stejně vynikající jako roštěnky. „Uvolněná, holky jsou všechny vtipný,“ baví Janu Krausovou. Jako „luxusní hostitelku s humorem“ vnímá Jarku i Gabriela. Na původně plánovanou zábavu naštěstí nedojde – hostitelka si chtěla jít dáchnout a děvčatům svěřit mytí nádobí. Kam tedy pojedou v tom mrazivém počasí? Do bazaru, a když se jim bude něco moc líbit, Jarka holkám něco koupí! Výběr bude náročný na čas, vetešnictví totiž ukrývá hotové poklady a dámy je umí ocenit. Jak moc se plácne Jarka přes kapsu a jak štědré bude bodování? To uvidíte v úterý 15. ledna večer ve VIP Prostřeno!

Foto: TV Prima