Etzler vyzval Pohlreicha na souboj a tekla krev!

Zdeněk Pohlreich znovu zamíchal vařečkou v přímém přenosu kulinářské show Česko vaří s Pohlreichem živě. V sobotu 26. 10. opět předvedl neuvěřitelnou kuchařskou lekci a uvařil během hodiny tříchodové menu. Jako hosta si tentokrát pozval herce z oblíbeného seriálu Cesty domů Miroslava Etzlera. Ten se pár dní předem nechal slyšet, že národu konečně převede, že je lepší kuchař než Zdeněk. Ve finále to byl ale právě Miroslav Etzler, kterému tekla krev!


Když Mirek tak pěkně vyzval Zdeňka na souboj, i publikum přistoupilo na hru. Rozdělilo se na dva tábory, jeden fandil Zdeňkovi, druhý Mirkovi, takže přímý přenos začal tak trochu jako sportovní zápas. Mirek si sám pro sebe ale připravil handicap, vůbec totiž neznal menu, které se Zdeňkem vařil. Nechtěl ho znát schválně. „Mám rád překvapení,“ vysvětlil.


Jako ochutnávačky si Mirek pozval do studia dvě krásné herečky. Janu Švandovou, kterou uvidí diváci v novém primáckém sitcomu Drahá tchyně, a svou kolegyni z Cest domů Kamilu Špráchalovou. Druhou dvojicí ochutnávačů byli rybáři z Třeboně, s nimiž Zdeněk absolvoval výlov rybníka Rožmberk. Se studiem se opět spojily pomocí telemostu dvě domácnosti. V té první spolu vařily tři kamarádky, které si přípravu menu proměnily v nefalšovanou dámskou jízdu. Ve druhé se do vaření zapojila partnerská dvojice Pavel a Jana, kterou Zdeněk hned přejmenoval na „Milence z kiosku“. Se Zdeňkem vařili také lidé, kteří se přihlásili pomocí technologie Hangouts.


Mirek si před začátkem přímého přenosu jen nechal od Zdeňka ukázat, jak funguje kuchyně v ateliéru, aby jej technika nezaskočila. A pánové mohli začít. V první třetině – tedy při přípravě hráškového krému, Mirek nejen že držel se Zdeňkem zdatně krok, ale byl dokonce malinko napřed. „Vedu 1:0,“ chlubil se hned. „Pustíš četníka k vaření a takhle to dopadá,“ vtipkoval Zdeněk o Mirkově seriálové postavě. A špičkování pokračovalo během celé přípravy hráškového krému. Zatímco Zdeněk kořenil přiměřeně, Mirek se pepře nebál. „Mám rád ostrá jídla,“ vysvětloval.
Pánové stíhali nejen vařit, ale taky se předhánět v historkách o tom, kdo z nich pochází z chudší rodiny. „Stíhám, ale mám trošku nemocné krutony,“ zhodnotil Mirek svůj a Zdeňkův talíř. A první chod se mohl servírovat. Kamile se líbilo, že je jídlo barevné, Jana podotkla, že příště by krutonky měla raději zvlášť. Hráškový krém bravurně zvládli i »Milenci z kiosku«, »Dámská jízda« trošku podváděla a polévku nepropasírovala, ale rozmixovala.


Při přípravě hlavního hodu – jatýrek na majoránce, došlo na krájení cibule. „Jde ti to rychle?“ trochu poťouchle se ptal Zdeněk Mirka. „Docela jo, ale budete tam mít nehty, holky, omlouvám se,“ varoval Mirek obě herečky. Nakonec nedošlo na nehty, ale na krev, Mirek se velmi ostrými noži řízl do prstu na pravé ruce. „Já jsem se ale řízl ve chvíli, kdy jsem nekrájel,“ vysvětloval Mirek. Pak si prst zavázal kapesníkem a pokračoval krájením česneku, zatímco opékal na další pánvi bagetky. „Máš spálený ten toast,“ varoval Mirka Zdeněk, aniž by se podíval do jeho pánvičky. A měl pravdu. Mirek byl natolik rychlý, že domýšlel pokyny, ještě než je Zdeněk vyslovil. Když Zdeněk řekl: „Vyhoď toast z pánvičky, Mirek ho vyhodil do koše, místo aby jej pouze odložil na talíř. Když mu pak Zdeněk řekl: „Usadíme toast na talíř,“ Mirek povídá: „Co já budu usazovat? No, slyšel jsem, že tohle jídlo je dobré i s vekou,“ improvizoval. A měl pravdu, herečkám chutnala jatýrka i bez opečeného pečiva. Takže druhá třetina dopadla vyrovnaně, jen se ztrátou trochy krve a toastíku. »Milenci z kiosku« stíhali držet krok, »Dámská jízda« si recept trošku upravila podle své fantazie a počtu vypitých skleniček.
Na poslední třetinu – přípravu zapečených pomerančů – se patřičně vybavil nejen Mirek, ale i „Dámská jízda“. Zatímco Mirek si nechal zalepit prst, dámy si vzaly jiné oblečení. Zdeněk předběžně varoval Mirka, aby tentokrát nic do koše nevyhazoval. Okrajování pomeranče Mirkovi moc nešlo a poprvé přiznal, že řeči o tom, že Zdeňka ve vaření porazí, byly jen žert. Mirka čekal těžký úkol – vyšlehat v míse vajíčko. „Musím prozradit, že jsem si od Zdeňka půjčil triko, protože jsem přišel nevhodně oblečený, takže mně je jedno, že se umažu,“ konstatoval s klidem Mirek. Při šlehání bílku se Mirek rozpovídal, jak jednou jedl kobylky a červy.
„Šleháš to jako na Národním,“ vracel Zdeněk Mirka zpátky k vaření. „Neboj, Zdeňku, finiš bude mohutnej,“ uklidňoval Mirek Zdeňka. Pak pomeranče rozdělili do zapékacích misek, zalili krémem a dali zapéct. Mirek průběžně svůj prostor pro vaření uklízel. „Chtěl jsem dopít zbytek pomerančové šťávy a omylem jsem asi dopil bílek,“ přiznal Mirek. Mezitím se dezert zapekl a oba pánové jej servírovali. A sklidili patřičný ohlas, chutnal jak herečkám, tak rybářům.
„Byla pro mě čest vařit s takovým kuchařem,“ poděkoval nakonec Mirek Zdeňkovi a uznal, že bude lepší, když se bude i nadále držet hlavně herectví. Další díl kulinářské show Česko vaří s Pohlreichem živě uvidíte už sobotu 2. listopadu ve 20.15 hodin na Primě. Se Zdeňkem Pohlreichem bude tentokrát vařit herečka Jitka Čvančarová.

Foto: TV Prima