Chantal Poullain: Tajemství všeho je dělat věci jednoduše a s láskou

Herečka Chantal Poullain, původem z Marseille, a šéfkuchař francouzské gastronomie Vladimír Honzák pokřtili ve francouzské restauraci Brasserie La Gare v Praze knihu Láska, duše a francouzská kuchyně. Americká bestseller J. F. Twymana nyní vydává v češtině nakladatelství Synergie Publishing SE. To se orientuje na publikace o životní inspiraci, sebepoznání a spiritualitě a vydává také knihy pro děti.


Příběh o báječné cestě chutí, vůní a radosti z vynikajícího jídla je herečce blízký. Stejně jako autor knihy J. F. Twyman, i Chantal Poullain musela po krachu zásadního životního vztahu najít nový smysl svojí existence. „Tajemství nejen francouzské kuchyně, ale i všeho životě, je dělat věci jednoduše a s láskou. I když česky moc nečtu, tenhle citát z knihy mohu klidně podepsat i já,“ řekla šarmantní herečka, která do všeho, co dělá, vkládá svoje dobré srdce. I proto dobře vypadá, žije, hraje a samozřejmě i výborně vaří. Jako každá správná Francouzka ví, jak je dobré jídlo důležité: „Jídlo vytváří vztahy a stmeluje lidi, proto je dobré propojit obchodní jednání s obědem nebo večeří, lépe se pak hovoří,“ vysvětlila Chantal savoir vivre.
A aby si včera lidé o voňavé francouzské kuchyni jen nečetli, podávaly se ve francouzské restauraci Brasserie La Gare francouzské speciality, francouzské víno a jiné tamější delikatesy, které hostům připravil šéfkuchař francouzské gastronomie Vladimír Honzák.

Nejlepší kuchařky? Naše maminky a babičky
Proč jsou těmi nejlepší kuchařkami pod sluncem naše maminky a babičky? Proč tělu i mysli prospívá, když jídlo připravujeme a vychutnáváme pomalu, místo abychom je rychle ukuchtili a zhltli? A proč česnek, ale i naše životy chutnají mnohem lépe, když do nich energicky praštíme, než když je zkoušíme opatrně ukrajovat? Na tyto a další otázky kniha Láska, duše a francouzská kuchyně odpovídá.
Autor James F. Twyman ji sepsal na základě skutečného setkání s jedním podivuhodným francouzským kuchařem. Ten mu v kuchyni svého venkovského hotýlku názorně předvedl recept nejen na skvělá jídla, ale i na plný, vyrovnaný život. A také mu vysvětlil, proč tím nejdůležitějším kořením při každém vaření je láska.

James F. Twyman
Láska, duše a francouzská kuchyně
Přeložila Denisa Štrbová
239 stran, cena 234,- Kč

Foto: Synergie Publishing SE