Alexander Hemala: Vařím špatně, ale vařím rád!

Dva džentlmeni a dvě krásné dámy prostírají jako na zámku. Sejdou se herečky Kateřina Brožová a Markéta Hrubešová, nové opory seriálu Cesty domů, a dva muži v nejlepších letech: moderátor Alexandr Hemala a herec Pavel Trávníček. Věčný český princ kdysi dělal Markétě principála ve svém divadle, takže se dobře znají. Kateřina jako strávnice příjemně překvapí třiatřicet let sloužícího hlasatele Sašu Hemalu: „Myslel jsem si, že ráno jí kořínky a večer vzpomínky, ale ne, je to gurmánka,“ říká Alexandr potěšeně. Kateřina ráda relaxuje u lovení ryb, které ale pouští zpátky, Markéta u vaření, které opravdu miluje. Jak si jako první užije vaření v restauraci, kde si zatrénuje na splnění svého snu o vlastním malém podniku? Jídlu rozumí i gurmet Pavel Trávníček, který hosty pozve domů na svůj udržovaný trávníček. „Takové čtyři dny s někým prožít, to už je jako jet s někým na dovolenou,“ libuje si zvučným hlasem Saša, který si užívá nejen půvabů svých soupeřek, ale i předkládané vybrané krmě. Jak sám míní přispět k nadstandardní úrovni celého VIP týdne? Laťka je totiž nastavena hodně vysoko. Co plánuje a čím nás překvapí Kateřina, která „jí všechno od klíčků až po ty nejtučnější kachny?“ Odpovědi uvidíte v dalším týdnu s vařícími celebritami ve VIP Prostřeno! Na vysoké noze ve 20 hodin na Prima family.


„Vařím špatně, ale vařím rád,“ říká Saša Hemala. „Rodině rád uvařím, ale pro cizí a tak náročné hosty, to mám už týden trému,“ přiznává se moderátor a před nákupem se doma raději poradí se ženou. „Můj kamarád má krásný hotýlek kousek ode mě, tak jsem ho poprosil, jestli bych tam mohl uvařit. V naší kuchyni se dá buď vařit, nebo natáčet, na obojí je bohužel moc malá,“ vysvětluje volbu místa konání večeře Saša.


Krásná terasa s výhledem do zeleně, kde se má stolovat, je ve stejném domě jako konzulát souostroví Seychely. Na diplomatické půdě proběhne i malé šmejděníčko. Předpověď počasí ale hlásí liják. A jak vypadá středeční menu? Špargel salát s královskými krevetami, hříbkový krém, duo grill a letní překvapení. Saša se převlékne za kuchaře a odvážně zamíří do profesionální kuchyně – ostatně kdyby šlo opravdu do tuhého, přítel, s nímž své lahůdkové menu sestavoval, je nedaleko. „Doufám, že bude hezky,“ je hostitel stále optimistický, nakonec ale stejně všichni skončí pod stanem.


Počasí udělá čáru přes rozpočet i plánovanému grilování. Jak si s tím kuchař poradí? Nenechá se rozhodit a maso upeče v troubě. Markéta si pak ale stěžuje na nedopečené kuře, panenka je „pěkně růžová“. Přizná se Saša soupeřům, že si v kuchyni vypůjčil bešamel do svého hříbkového krému? Ani tyčinky neupekl. „Přátelé, stále míchám, stále dolévám, už se stmívá, už se rozednívá, a já stále míchám,“ dělá si legraci z nekonečné přípravy vanilkové omáčky k dezertu. Na špíz si nedá sýr, který nemá rád, vždyť není žádný myšák. Markéta zase nejí papriky. Podezíravou Kateřinu, které zato všechno moc chutná, zajímá, zda „Saša navigoval kuchaře“. „Ne, kuchaři navigovali mě. Muži přece jen jinak vaří, chlap občas sáhne po nějakém tom polotovaru,“ soudí hostitel, který si stejně myslí, že „největší ostuda je, když host z vašeho večírku odchází střízlivý.“ Proto své milé hosty uvítá malinovým mojitem a koňak dá i do závěrečného letního překvapení, balíčku s horkým ovocem.


A vínem v průběhu mokrého večera také rozhodně nešetří. Počasí si člověk bohužel nemůže naplánovat, ale i bubnování kapek do plachty má své kouzlo, shodne se VIP společnost. Je to trochu bojovka. Hlasatel, který během své kariéry „třicetkrát zvolal, že přijde i kouzelník, a přesto žádný nepřišel,“ si dovolil změnu a jednoho slavného kouzelníka pozval. Jak pobaví Pavel Kožíšek dámy svými triky s kartami?

Foto: TV Prima