Jiří Schelinger – Čas 51:71:81

Jaro 2011 je ve znamení dvojitého schelingrovského výročí: šedesát let od jeho narození a třicet od tragické smrti. Tento výběr nese název podle jedné z písní skvělého zpěváka s drsným hlasem, číselný podtitul pak zahrnuje životní data a rok jeho zde poprvé zveřejněné rané nahrávky.


Tradičnímu kompilátorovi Pavlu Víškovi se podařilo vytvořit 3 CD komplet s maximem hitů i zajímavých objevů. První disk je přehlídkou Jiřího interpretačního kumštu v českém repertoáru bubblegumovém, ale také filmovém či tanečním, chybět samozřejmě nemohou ty nejzásadnější songy s holuby, Reném, špenátem či lidoopem. Druhé cédéčko je ve znamení Schelingera jako autora hudby, pro mnohé možná překvapivě i zásadních písní Nemám hlas jako zvon, Kartágo, Lucrezia Borgia, Jahody mražený nebo Lupič Willy. V posledním dílu této cesty proti času ho najdete jako mistra převzatých skladeb kapel Mungo Jerry, Beatles, Deep Purple nebo Black Sabbath, částečné rekonstrukce se tu dočkal projekt Zemětřesení a dojde i na kuriozity, včetně v baru soul skvěle zpívajícího blonďáka. V bookletu je také CV, bilanční rozhovor s bratrem Milanem i řada vzácných fotografií.
Snil o hard rocku, ale dělal i mnoho jiných druhů muziky. Byl hvězdou, ale nepodlehl nafouklým manýrám. Byl milován, miloval a úžasně o tom zpíval. Několik desítek důkazů nabízí tato kompilace.
Jiří Schelinger 1971 – 1981: nezapomenutelnou muzikou nabitá dekáda! Exkluzivní 3CD vyšlo v únoru s doporučenou cennou 399 korun.

Foto: Supraphon.cz